Kaj lahko od sobote pričakujete, če boste prečkali mejo

Slovenija 19. Okt 202316:46 > 17:43 1 komentar
Mejni prehod Dragonja
Fotografija je simbolična. (foto: BOBO)

Vlada je potrdila, da bo že to soboto začasno znova uvedla notranji nadzor na meji s Hrvaško in Madžarsko. Kaj lahko pričakujete, če boste že ta konec tedna prečkali mejo?

Kot smo poročali, je vlada sklenila, da bo na meji s Hrvaško in Madžarsko začasno znova uvedla notranji nadzor. Da se bo to zgodilo danes, je dan pred tem v oddaji N1 STUDIO potrdil tudi notranji minister Boštjan Poklukar.

Slovenija se je za ta korak odločila, potem ko je Italija napovedala, da bo tudi sama uvedla notranji nadzor na meji s Slovenijo zaradi povečane grožnje terorizma, ki je posledica vojne na Bližnjem vzhodu. Po odločitvi vlade se bo nadzor na mejnih prehodih začel že to soboto, 21. oktobra, vsaj sprva pa bo predvidoma trajal deset dni.

Na določenih mejnih prehodih kontrola, na drugih stalne prisotnosti policije ne bo

Od sobote bosta tako obveljali dve kategoriji mejnih prehodov. V prvi kategoriji mejnih prehodov bo policija sistematično izvajala kontrolo, medtem ko bo druga kategorija prehodov namenjena zgolj državljanom Slovenije in EU ter osebam, ki uživajo pravico svobodnega gibanja po pravu EU. Tam stalne prisotnosti policije ne bo, bo pa občasna policijska kontrola.

Na meji s Hrvaško bo določenih 12 mejnih prehodov prve kategorije (na njih bo policija torej izvajala kontrolo in bodo mejo ob državljanih Slovenije in EU lahko prečkali tudi državljani tretjih držav) ter 12 mejnih prehodov druge kategorije (ki bodo namenjeni zgolj državljanom Slovenije in EU ter osebam, ki uživajo pravico svobodnega gibanja po pravu EU).

Policija bo preverjala tudi potnike železniškega prometa. Prisotna bo na sedmih železniških mejnih prehodih s Hrvaško: RakitovecIlirska BistricaMetlikaDobovaRogatecSredišče ob DraviLendava.

Na meji z Madžarsko bosta 2 mejna prehoda prve kategorije (kjer bodo mejo lahko prečkali tudi državljani tretjih držav in bo na njih policija izvajala stalno kontrolo) ter 6 mejnih prehodov druge kategorije (ki bodo namenjeni zgolj državljanom Slovenije in EU ter osebam, ki uživajo pravico svobodnega gibanja po pravu EU). 

Policija bo preverjala tudi potnike železniškega prometa. Prisotna bo na enem železniškem mejnem prehodu z Madžarsko: Hodoš.  

“Če se bo kdo znašel na napačnem mejnem prehodu, jih bodo preusmerili na pravega, predvsem državljane tretjih držav,” je na tiskovni konferenci navedel direktor Uprave uniformirane policije Generalne policijske uprave (GPU) Marko Gašperlin

Na katerih mejnih prehodih bo policija izvajala stalni nadzor?

Na meji s Hrvaško ima Slovenija 12 tako imenovanih strateško pomembnih mejnih prehodov, ki bodo od sobote dalje veljali kot mejni prehodi prve kategorije. Na njih bo policija sistematično izvajala kontrolo. Mejo bodo tam lahko poleg državljanov Slovenije in EU prečkali tudi državljani tretjih držav.

Kot smo neuradno izvedeli, so to naslednji mejni prehodi: Sečovlje, Dragonja, Sočerga, Starod, Jelšane, Petrina, Metlika, Obrežje, Dobovec, Gruškovje, Zavrč, Petišovci.

Na meji z Madžarsko bosta dva mejna prehoda prve kategorije: Pince in Dolga vas.

Prek maloobmejnih prehodov le okoliški prebivalci

Posebna kategorija bodo tudi maloobmejni prehodi, na katerih bo prehod omogočen zgolj prebivalcem, ki živijo na tistih območjih. Na njih tako po novem vsi državljani Slovenije in EU ter državljani tretjih držav od sobote ne bodo več mogli prehajati.

Gašperlin je napovedal, da bodo ponovno oživili odločbe za obmejno prebivalstvo, ki so v preteklosti že imeli dovolilnice in pravico do prehajanja meje na posebnih prehodih ali pa celo možnost direktnega prehajanja meje. “To pravico bodo lahko spet uveljavljali bodisi z veljavnimi ali pretečenimi dokumenti ali da bodo na drugi način dokazali, da so upravičeni do prehodov v okviru tega obmejnega prometa,” je opisal. 

“V vsakem primeru poskušamo z uvedbo nadzora v čim manjši meri zagreniti življenje državljanom Slovenije, Hrvaške, dobronamernim in dobrovernim potnikom, vemo pa, da kakršenkoli nadzor meje najbolj prizadene mejno prebivalstvo, ki je od prehajanja meje marsikdaj življenjsko odvisno,” je še navedel direktor Uprave uniformirane policije GPU. 

Gašperlin je napovedal še, da mora pristojni minister najprej sprejeti odločbo o določitvi mejnih prehodov, na katerih je dovoljeno prehajati državno mejo. “Odredba je v pripravi, najkasneje jutri mora biti objavljena, če želimo v soboto zjutraj izvajati ukrep,” je navedel. 

Po njegovih besedah se policija “intenzivno pripravlja” na to spremembo, v teku je usmeritev pravnih podlag in kadrov, da bodo na določenih mejnih prehodih zagotovili stalno prisotnost in ustrezno izvajanje nadzora.  Medtem ko je na meji s Hrvaško že postavljena ustrezna infrastruktura, bodo na meji z Madžarsko denimo postavili šotore, kot smo jih poznali v času covida-19.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje