Zelena luč vlade notranjemu nadzoru na meji s Hrvaško in Madžarsko

Slovenija 19. Okt 202313:28 4 komentarji
Mejna kontrola
PU Koper

Vlada je na današnji seji sprejela odločitev o uvedbi notranjega nadzora na meji s Hrvaško in Madžarsko. Da se bo to zgodilo danes, je včeraj v oddaji N1 STUDIO potrdil tudi notranji minister Boštjan Poklukar. Slovenija se je za ta korak odločila, potem ko je Italija napovedala, da bo tudi sama uvedla notranji nadzor na meji s Slovenijo zaradi povečane grožnje terorizma, ki je posledica vojne na Bližnjem vzhodu. Po odločitvi vlade se bo nadzor na mejnih prehodih začel že v soboto, 21. oktobra, in bo predvidoma sprva trajal deset dni.

Notranji minister Boštjan Poklukar je v sinočnji oddaji N1 STUDIO potrdil, da bo Slovenija v kratkem uvedla notranji nadzor na meji s Hrvaško in Madžarsko. Vlada je na današnji seji tako prižgala zeleno luč za uvedbo notranjega nadzora na omenjenih državnih mejah, nadzor pa se bo začel izvajati že v soboto, 21. oktobra. Ukrep bo sprva veljal deset dni.

Da bo Slovenija uvedla nadzorovanje prehodov meje, je Poklukar že v sredo obvestil hrvaškega in madžarskega notranjega ministra. “Za varnost Slovenije bomo naredili vse. Teroristična grožnja v Evropi je visoka, videli smo, kaj se je zgodilo v Franciji in Belgiji. Gre za varnostni ukrep, na zahodnobalkanski migrantski poti, kjer tujci nelegalno prehajajo meje, bomo lahko še dodatno izvajali nadzor na nekdanjih mejnih prehodih in vzpostavili nekatere kontrolne točke,” je včeraj za N1 pojasnil minister Poklukar.

Slovenija po njegovih besedah ni zadovoljna s tem, kako Hrvaška izvaja varovanje zunanje meje schengenskega območja, saj v desetih mesecih od njene pridružitve k schengenu zabeležili več kot 40 tisoč nezakonitih prehodov slovenske meje. “Tujci meje ne prestopajo več po gozdovih, rek in drugih nevarnih predelov, ampak potujejo po cestah, železnicah in celo s taksiji,” je dejal slovenski notranji minister.

Vprašanji, ki se porajata, sta, kako bo nadzor na meji s Hrvaško in Madžarsko izvajala Slovenija in kako bo ta nadzor izvajala Italija. Po besedah ministra Poklukarja vse podrobnosti še niso znane, a pričakuje, da bo prisotnost policije povečana v bližini mejnih prehodov, kjer bodo izvajali vizualne preglede vozil, sumljiva vozila, predvsem s tujimi registrskimi tablicami in kombiji, ki bi lahko nezakonito prevažali, pa bodo tudi ustavljali in preverjali osebne dokumente potnikov.

Na uvedbo notranjega nadzora se je odzval tudi hrvaški premier Andrej Plenković, ki je dejal, da gre za začasen in skrajen ukrep, ki mora ostati izjema.

Italija naj bi nadzor meje s Slovenijo izvajala dva meseca, o ukrepih pa se bosta dogovorila šefa slovenske in italijanske policije. “Moja zahteva italijanskemu ministru je bila, da ljudem ob meji omogočimo normalno življenje. Vemo, kaj se je dogajalo med pandemijo, ko je bila meja dejansko zaprta. Danes si tega ukrepa ne morem predstavljati. Verjamem, da bo italijanska policija izvajala nadzor na meji življenjsko in v duhu obeh narodov, ki tam živita,” je dejal Poklukar.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje