Na Kobariškem stolu strmoglavil padalec, v Podzemlju Pece se je poškodoval moški

Slovenija 13. Sep 202313:58 0 komentarjev
Gorska Reševalna Zveza Slovenije
Gorska Reševalna Zveza Slovenije/Facebook

Gorski reševalci so v torek s policistom gorske policijske enote in helikopterjem Slovenske vojske posredovali zaradi sedmih gorskih nesreč, v katerih je bilo poškodovanih sedem ljudi, je gorska reševalna zveza objavila na Facebooku. Policija ob tem ponovno poziva, da se v gore odpravite preudarno, premišljeno in z veliko stopnjo odgovornosti.

Zjutraj si je na stezi s Kredarice proti Konjskemu sedlu tuja državljanka zvila koleno in ni zmogla sama nadaljevati sestopa. Ponesrečenko so oskrbeli gorski reševalci, s helikopterjem Slovenske vojske (SV) so jo prepeljali v Splošno bolnišnico Jesenice, so objavili na Facebook profilu Gorske reševalne zveze Slovenije (GRZS).

Na Konjskem sedlu si je še ena tuja pohodnica poškodovala nogo. S helikopterjem SV so jo odpeljali v nadaljnjo oskrbo. V kanjonu Fratarice pri Logu pod Mangartom si je pri skoku tuj državljan poškodoval gleženj. S pomočjo elektromotornega vitla so ga dvignili v helikopter SV in odpeljali v bolnišnico.

Zgodaj popoldne so gorski reševalci odhiteli na pomoč na Kobariški stol, kjer je tuj državljan pri vzletu s padalom strmoglavil in se huje poškodoval. Ponesrečenca so oskrbeli in odpeljali v jeseniško bolnišnico.

V Podzemlju Pece si je moški poškodoval nogo

V Podzemlju Pece v občini Mežica si je popoldne moški poškodoval nogo. Oskrbeli so ga koroški gorski reševalci ter reševalci z Raven na Koroškem ter ga prenesli do reševalnega vozila. Prepeljali so ga v Splošno bolnišnico Slovenj Gradec.

Popoldne je v bližini planine Konjščice zdrsnila tuja pohodnica in si poškodovala zatilje glave. Pohodnico so oskrbeli in prepeljali v jeseniško bolnišnico.

Gasilci in ekipa nujne medicinske pomoči pa so oskrbeli voznika tovornjaka, ki se je na območju Kozjeka z vozilom prevrnil in v njem obtičal. Predali so ga gorskim reševalcem, ki so poskrbeli za prevoz v Univerzitetni klinični center Ljubljana s helikopterjem SV, so navedli na GRZS.

S Policijske uprave Kranj pa so sporočili, da so v torek dopoldne nudili pomoč 60-letni pohodnici iz Avstralije, ki je obnemogla na območju med Konjskim sedlom in Kredarico v Občini Kranjska Gora. S helikopterjem so jo prepeljali v dolino.

Gorska Reševalna Zveza Slovenije
Gorska Reševalna Zveza Slovenije/Facebook

V gore se odpravite preudarno, premišljeno in odgovorno

“Obisk narave je ključen za ohranjanje kondicije in skrb za zdravo življenje. Pa vendarle ponovno apeliramo na vse s spodnjim nasvetom in opozorilom, da se v gore odpravite preudarno, premišljeno in z veliko stopnjo odgovornosti,” so pozvali na Policijski upravi Kranj. Svetujejo, da vnaprej načrtujte turo, ki bo primerna vašemu znanju, času, vremenu in vašim psihofizičnim sposobnostim. Bodite primerno opremljeni in obuti. V gore pojdite zdravi.

Zaradi morebitnih spreminjajočih vremenskih razmer pred odhodom v visokogorje svetujejo tudi sprotno spremljanje objav Agencije RS za okolje, GRZS in Planinske zveze Slovenije.

“Pri odhodih v gore naj svojci ali prijatelji vedo, kam greste in kakšen je potek ture. Na varnem mestu jim tudi sporočite, kako se odvija tura in morebitne spremembe. S sabo imejte napolnjen mobilni telefon in v visokogorje nikoli ne hodite sami,” svetujejo policisti.

Gostinsko-turistično osebje hotelov, avto kampov, apartmajev, sob pa policisti pozivajo, da informirajo goste pred odhodom v hribe, gore. Ugotavljajo namreč, da nekateri tuji obiskovalci gora nimajo prave predstave in informacij o težavnosti naših gora.

Situacija v gorah se s spremembo vremena že spreminja, spremembe pa bodo sčasoma tudi vse bolj intenzivne. Temperature so že nižje, tla so dlje časa vlažna, hitreje je tema. Prilagodite se in pazite nase, še svetujejo na policiji.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!