Na Kredarici že krepko čez en meter snega

Slovenija 09. Dec 202209:17 1 komentar
Kredarica sneg
Arso

Po nižinah na večjo snežno pošiljko še čakamo, na najvišje ležeči meteorološki postaji pri nas pa je snežna odeja visoka že skoraj meter in pol.

Meteorologi za konec tedna napovedujejo snežne padavine tudi po nižinah. V soboto zvečer oziroma v nedeljo bi lahko po nižinah padlo okrog pet centimetrov snega.

Veliko več snega pa je v sredogorju, kjer so obsežnejšo pošiljko dobili že konec novembra. Na Kredarici, kjer je meteorološka postaja postavljena na 2.513 metrih, je snežna odeja visoka 140 centimetrov. V zadnjih 12 urah je po podatkih agencije za okolje (Arso) zapadlo še dodatnih pet centimetrov snega. Več kot en meter snega je tudi na Kaninu, najmanj pol metra pa na Zelenici in Voglu. Na Vršiču je trenutno 47 centimetrov debela snežna odeja, na Krvavcu pa 42.

Kredarica je s snegom prekrita povprečno več kot 200 dni na leto. V letošnji sezoni je prvi sneg zapadel konec septembra, kar sicer ni nič neobičajnega. Takrat so ob meteorološki postaji postavili tudi snežaka.

Lansko zimo je niz trajal 265 dni. Leta 2020 je sneg Kredarico pobelil že 1. septembra, v preteklosti pa se je večkrat zgodilo, da je bila v začetku septembra snežna odeja debela več kot 20 centimetrov.

Kredarica sneg
Arso

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje