“Vrženi čez ramo” gredo na volitve, tudi Mojca Šetinc Pašek

Evropske Volitve 08. Maj 202416:53 > 09. Maj 2024 00:14 16 komentarjev
Mojca Pašek Šetinc
Žiga Živulović/BOBO

Na listi Zelenih Slovenije bo kandidirala tudi nepovezana poslanka Mojca Šetinc Pašek. Tako bodo na tej listi trije kandidati, ki jih je predsednik največje vladne stranke Gibanje Svoboda Robert Golob "vrgel čez ramo"; poleg Šetinc Pašek še Klemen Grošelj in Aleksander Merlo. Akterji kandidatne liste načrtujejo, da ne bo šlo zgolj za enkratni projekt, temveč za krepitev liberalno-socialne sredine. Nekateri ne skrivajo niti želje po obuditvi LDS. Listo so Zeleni Slovenije pozno zvečer tudi potrdili, njihov slogan pa bo: "V Evropi igramo v prvi ligi!" Kdo so preostala imena?

Kot smo razkrili na N1, bo na kandidatni listi Zelenih Slovenije na evropskih volitvah nastopila tudi nepovezana poslanka Mojca Šetinc Pašek, nekdanja članica največje koalicijske stranke Gibanja Svoboda. Kandidirala bo na osmem, torej predzadnjem mestu liste.

Zvečer je poslanka Šetinc Pašek naše poročanje potrdila z zapisom na Facebooku. Kot je navedla, njena odločitev za kandidaturo izhaja iz njenih političnih prepričanj in moralnih vrednot, “ki so ves čas enake – levo socialno liberalne.”

Kot je dodala, prihaja čas za nekaj novega: “Za nekaj, kar bo pomenilo izstop iz politike iskanja vedno novih obrazov, ki se običajno konča s pojavom enoosebnih strank brez resnega programa in političnih kompetenc. Gre za obet nove socialno liberalne zgodbe s pridihom zelene, ki jo Slovenija nujno potrebuje.”

Kot je znano, bo nosilec liste Klemen Grošelj, aktualni evropski poslanec, ki je pred dnevi izstopil iz Svobode. Na listi bo na devetem mestu tudi Aleksander Merlo, ginekolog in direktor postojnske porodnišnice ter nesojeni nosilec evropske kandidatne liste Gibanja Svoboda.

Listo so pozno zvečer potrdili na svetu Zelenih Slovenije, na Državno volilno komisijo pa jo bodo vložili v petek. 1.000 podpisov volilcev, kolikor jih za vložitev kandidatne liste potrebujejo zunajparlamentarne stranke, so zbrali v torek.

Kdo so preostali kandidati?

Grošlju bodo na listi sledili podpredsednica stranke Nada Pavšer, ekološki kmetovalec Bogomil Knavs, raziskovalka Vesna Lavtižar, župan Občine Markovci Milan Gabrovec, sociologinja Valerija Korošec, umetnik in aktivist Renato Volker ter že omenjena Šetinc Pašek in Merlo.

Slogan Zelenih Slovenije na volitvah bo V Evropi igramo v prvi ligi!

V projekt je vključena tudi Stranka Mladih Zeleni Evrope, ki jo vodi mariborski mestni svetnik Igor Jurišič, a po naših informacijah ne gre za skupno listo dveh strank, saj postopki tečejo prek Zelenih Slovenije, ki jim predseduje nekdanji član SDS Andrej Čuš.

Po besedah naših sogovornikov so sicer nameravali listo s Klemnom Grošljem na čelu najprej vložiti pod znamko LDS, a so nato ugotovili, da ta stranka nima več operativnih organov, ki bi potrdili kandidatno listo. Nato je prišlo do dogovora z Zelenimi Slovenije, ki mu je, kot pravijo naši sogovorniki, botrovalo “naključje in potreba”.

“Ko je zakrožila informacija, da se Klemen Grošelj pripravlja na evropske volitve oziroma da namerava kandidirati s svojo listo, smo ga v stranki kontaktirali in mu ponudili, da kandidira preko naše infrastrukture, saj bi v tem primeru potreboval le 1.000 podpisov. Sami smo imeli do tistega trenutka zbranih že okoli 400 podpisov. Z Grošljem smo našli skupni jezik in se odločili, da z njim oblikujemo skupno listo,” je za N1 dejal generalni sekretar Zelenih Slovenije Nejc Škof.

V ozadju projekta je sicer več nekdanjih članov LDS, zlasti naj bi bila aktivna nekdanji poslanec te stranke Mojmir Ocvirk in poslovnež Igor Lavš. Pomagala naj bi tudi dolgoletna predstavnica za stike z javnostmi LDS Petra Škofic, ki je bila do nedavnega vodja kabineta predsednika vlade Roberta Goloba.

Klemen Grošelj
Foto: Žiga Živulović Jr./Bobo

Pričakovanja akterjev projekta so velika – izpostavljajo možnost, da bi lista Zelenih Slovenije dobila evropskega poslanca. Verjamejo, da bo to vsaj eni zunajparlamentarni stranki uspelo, in ocenjujejo, da so lahko resna konkurenca stranki Vesna z Vladimirjem Prebiličem na čelu. Kot prednost liste Zelenih Slovenija naši sogovorniki izpostavljajo, da je na njej več znanih imen, ki jih je “Golob vrgel čez ramo”, in bi torej lahko nagovorili precejšen krog z delovanjem Svobode in njenega predsednika nezadovoljnih volilcev. Grošlja pa opisujejo kot umirjenega in strokovnega kandidata, v katerem bi volilci lahko prepoznali Drnovškov slog političnega nastopanja.

Pobudniki liste ne skrivajo želje, da ne bi šlo zgolj za enkratni projekt, temveč za krepitev liberalno-socialne sredine. Nekateri celo razmišljajo o možnosti oživitve nekdanje LDS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje