Zakaj Svoboda na vrhu liste ni več videla Merla: Vedeli so, s kom imajo opravka

Evropske Volitve 23. Apr 202418:31 22 komentarjev
Aleksander Merlo
Aleksander Merlo (Foto: Borut Živulović/BOBO)

Še pred dobrima dvema tednoma je bil priznani slovenski ginekolog Aleksander Merlo eden glavnih adutov Gibanja Svoboda pred letošnjimi evropskimi volitvami, zdaj pa ga na evropski listi vladajoče stranke sploh ni. Kaj se je zgodilo?

Po tem, ko so organi Gibanja Svoboda v ponedeljek določili in potrdili kandidatno evropsko listo največje koalicijske stranke, še zmeraj ni povsem pojasnjeno, zakaj na njej ni ginekologa in direktorja postojnske porodnišnice Aleksandra Merla, ki ga je stranka pred dobrima dvema tednoma kot enega njenih glavnih adutov predstavila na zborovanju ob Zbiljskem jezeru.

Še več: da ne bo nosilec liste, je Merlo izvedel v ponedeljek zvečer, kmalu po tem pa je stranka sporočila, da je nosilka njene evropske liste evropska poslanka Irena Joveva. Kaj se je zgodilo? Kje se je zapletlo?

Predsednik Svobode in premier Robert Golob ne v ponedeljek ne v torek odločitve organov stranke ni komentiral, Joveva pa je v izjavah za javnost dejala le, da odločitev Aleksandra Merla spoštuje, da pa podrobnosti, zakaj se je na koncu odločil celo za umik kandidature, ne pozna.

Foto: Borut Živulović/BOBO

Uradnih izjav predstavnikov Svobode o tem ni, le neuradno pojasnjujejo, da dokončnega dogovora o tem, da bo nosilec njihove evropske liste Merlo, v stranki pred ponedeljkovim zasedanjem njenih organov nikoli ni bilo. “Ves čas je obstajala dilema, ali bo nosilec Merlo ali Joveva,” pravi eden naših sogovornikov iz vladajoče stranke.

A dejstvo je, da so se v javnosti ustvarjala pričakovanja, da bo prvi na listi Svobode Merlo, prav tako je mesto nosilca liste pričakoval Merlo sam. “Res je, da nihče do konca ni vedel, kdo bo nosilec liste. A imel sem neke dogovore, načelne dogovore, na podlagi katerih sem računal na mesto nosilca liste,” je za N1 potrdil Merlo.

Na vprašanje, ali je bil o prvem mestu na listu morda že dogovorjen z Golobom, je odgovoril, da ne, a dodal, da so pogovori o njegovi kandidaturi tekli dlje časa in to v smeri, da bo nosilec liste prav on.

Merlo: “Kravjih kupčij se ne bom šel”

Neuradno v Svobodi pravijo, da so se po zborovanju ob Zbiljskem jezeru v stranki začeli pojavljati dvomi o tem, ali je Merlo res primeren kandidat za nosilca liste. Obstajale naj bi tudi ocene, da mu primanjkuje nekaterih političnih veščin. Prav to naj bi bilo tudi jeziček na tehtnici pri ponedeljkovi končni odločitvi organov stranke, da bo nosilka liste Irena Joveva.

“Če jaz, ob vseh svojih dolgoletnih izkušnjah in priznanjih (Merlo je bil aktivni politik LDS; op. a.) nisem primeren kandidat za prvo mesto, potem je bolje, da me na listi ni. Sicer sem prepričan, da bi tudi iz drugega mesta na listi s preferenčnimi glasovi zbral dovolj glasov za izvolitev. Ampak tukaj gre za principe in načelnost, od česar pa ne odstopam,” pravi Merlo, ki mu je bilo očitno ponujeno drugo mesto na listi, a se je odločil, da tega ne sprejme in kandidaturo povsem umakne.

“Sem načelen človek, če je nekaj dogovorjeno, je dogovorjeno,” pravi priznani ginekolog. In nadaljuje: “Bil sem v politiki, vem, kako se tem stvarem streže. Nisem razočaran, ni zamer, ampak vedeli so, s kom imajo opravka in da sem načelen. Poznamo se že dolgo, ampak nekih kravjih kupčij se ne bom šel,” je za N1 poudaril Aleksander Merlo.

Janja Sluga, Irena Joveva in Aleksander Merlo na festivalu Svobode ob Zbiljskem jezeru (Foto: Borut Živulović/BOBO)

Na listi Gibanja Svoboda so poleg nosilke Irene Joveve zdaj še vodja strankinega podmladka Matej Grah, poslanka Janja Sluga, namesto Merla je zelo na hitro vskočil nekdanji okoljski minister Jure Leben, poslanka Tamara Vonta, minister za obrambo Marjan Šarec, državna sekretarja v premierjevem kabinetu Maša Kociper in Vojko Volk, na zadnjem mestu pa je nekdanji minister za naravne vire in prostor Uroš Brežan.

Je pa imela Svoboda pri sestavljanju evropske liste težave že od samega začetka. Ko je slišal, da naj bi bil na listi šele na osmem mestu, je od kandidature odstopil tudi aktualni evropski poslanec Klemen Grošelj.

Stranka pa je vse do festivala ob Zbiljskem jezeru mrzlično iskala močne kandidate; med drugim so h kandidaturi neuspešno nagovarjali predsednico državnega zbora Urško Klakočar Zupančič in nekdanjo podpredsednico stranke Marto Kos, nato pa pred javnost kot enega njihovih adutov pripeljali Aleksandra Merla, ki pa na koncu na listi sploh ni.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje