Odhaja vodja Golobovega kabineta Petra Škofic. Kaj pa vodja poslancev Svobode?

Slovenija 08. Mar 202405:20 > 13:40 26 komentarjev
Foto: Borut Živulović/BOBO

Zamenjavam v najožjem krogu predsednika vlade Roberta Goloba ni videti konca. Tokrat je prišla na vrsto vodja premierjevega kabineta Petra Škofic, ki je za N1 potrdila, da odhaja z Gregorčičeve. V krogih Svobode pa je mogoče slišati, da si je Golob zaželel tudi zamenjavo na čelu strankine poslanske skupine.

V najbližjih krogih predsednika vlade Roberta Goloba se obetajo nove spremembe. V kratkem naj bi odšla vodja premierjevega kabineta Petra Škofic. Po informacijah N1 je bila na udaru že lani, različni pogledi na vlogo kabineta pa so sedaj pripeljali do tega, da si premier želi na njegovem čelu spremembo. Škofic se je zato odločila, da zapusti kabinet. Odhod nam je potrdila, razhajanj s premierjem pa ni želela komentirati. V kabinetu predsednika vlade so potrdili, da jo bo na funkciji zamenjal sedanji sekretar poslanske skupine Svoboda Luka Špoljar.

Petra Škofic je Golobu stala ob strani že ob oblikovanju stranke Gibanje Svoboda, nato pa je z njim sodelovala v predvolilni kampanji, ob sestavljanju koalicije in skoraj dve leti vodila premierjev kabinet. Med sodelavci je o njenem delu in odnosu mogoče slišati vrsto pohvalnih besed: da je delovna in načelna, pa tudi da zna opozoriti na napake in ni “slepo poslušna”.

Ko se je pridružila Golobu, je imela Petra Škofic na političnem parketu že dolgo kilometrino. V vladi Alenke Bratušek je bila vodja kabineta ministra za kulturo Uroša Grilca, v času Pahorjeve vlade je bila svetovalka za odnose z javnostmi pri notranji ministrici Katarini Kresal, pred tem pa je bila dolgoletna predstavnica za stike z javnostmi LDS.

Katarina Kresal, Petra Škofic
Katarina Kresal in Petra Škofic (Foto: Srdjan Živulović/Bobo)

Petra Škofic je torej naslednja v nizu zamenjav, za katere se je v svojem kabinetu odločil predsednik vlade. Kot smo že poročali, s 1. aprilom odhaja državna sekretarka za kulturo Kaja Širok, ki se je Golobu pridružila takoj po oblikovanju sedanje vlade.

Prav tako naj ta ne bi bil zadovoljen z delom Saše Leban, ki mu svetuje pri gospodarskih zadevah.

Leban naj bi se po naših informacijah v kratkem preselila na ministrstvo za gospodarstvo, kjer naj bi opravljala delo komisarke za Expo 2025, ki bo v Osaki.

Zadolžena naj bi bila za priprave na sodelovanje Slovenije na tej razstavi.

Bo zamenjan tudi Borut Sajovic?

Kot je slišati v krogih Svobode, pa naj bi si predsednik vlade in stranke tudi zaželel, da poslanske skupine Svoboda ne bi več vodil Borut Sajovic. Ta je sicer v javnosti zvesto zagovarjal vse Golobove odločitve in se zoperstavljal kritikam dela sedanje vlade.

Čeprav je mogoče v Gibanju Svoboda in koaliciji slišati kar nekaj kritik o nevsebinskih in neprepričljivih javnih nastopih Boruta Sajovica, pa mu večina naših sogovornikov priznava, da je umirjen in povezovalen. Kar je po besedah naših virov pri vodenju tako številčnega moštva, kot je poslanska skupina Svoboda, še kako pomembno.

Borut Sajovic
Borut Sajovic v poslanskih klopeh (Foto: Borut Živulović/Bobo)

Sajovicu smo včeraj poslali več vprašanj o tem, ali se res obeta zamenjava na čelu poslanske skupine Svoboda, vendar nanje ni odgovoril. Danes pa nam je dejal, da v poslanski skupini Svoboda o nalogah, ki jih morajo opraviti, odločajo poslanke in poslanci ter da se ti o ponovni razdelitvi mest v poslanski skupini niso pogovarjali. Ob tem je dodal, da kar uspešno uresničujejo koalicijsko pogodbo in dobro sodelujejo s koalicijskimi partnerji ter vlado in njenim predsednikom. Na naše vprašanje, ali mu je premier Golob res namignil, da naj bi se poslovil od vodenja poslanske skupine, je Sajovic odgovoril: “Nisva se pogovarjala na tak način.” Več o tem, na kakšen način sta se pogovarjala, pa ni želel povedati.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje