Na ministrski kandidatni listi že prve spremembe

Slovenija 27. Maj 202218:03 > 20:57 4 komentarji
igor papič
Borut Živulović/BOBO

Po informacijah iz Gibanja Svoboda naj Amalija Žakelj ne bi pristala na to, da bi vodenje šolskega ministrstva najprej prevzel Igor Papič, ona pa bi bila do razdelitve resorja državna sekretarka. Za ministra za vzgojo in šolstvo bo tako Golob namesto nje predlagal Darja Feldo.

Amalija Žakelj, ki jo je Robert Golob izbral za ministrico za vzgojo in šolstvo in je s tem tudi soglašala, tega mesta ne bo zasedla. Namesto nje bo Golob na čelo resorja za vzgojo in šolstvo, ko bo zakon o vladi omogočil razdelitev sedanjega ministrstva za izobraževanje, predlagal Darja Feldo, je prvo poročalo Delo, informacijo pa so nato tudi za N1 potrdili v stranki. Ta tako kot Žakelj prihaja s pedagoške fakultete Univerze na Primorskem.

Kot je mogoče slišati v stranki Gibanje Svoboda, v katere kvoto bosta sodila tako šolski kot visokošolski resor, je do zapletov prišlo, ko zaradi manevrov SDS zakona o vladi ni bilo mogoče nemudoma spremeniti in se je s tem začasno zaustavila razdelitev šolskega ministrstva. Golob se je odločil, da bo na čelo sedanjega nespremenjenega resorja predlagal Igorja Papiča, ki se bo nato preselil na visokošolski resor, Žakelj pa bi lahko postala njegova državna sekretarka. Ko bi prišlo do oblikovanja dveh resorjev, pa bi se preselila na čelo ministrstva za vzgojo in šolstvo. S tem pa naj, kot je mogoče slišati v Gibanju Svoboda, Žakelj ne bi bila zadovoljna in bi želela, da s Papičem vlogi zamenjata, kar bi pomenilo, da bi bila ona ministrica obstoječega resorja, Papič pa njen državni sekretar. Na funkcijo državne sekretarke naj torej ne bi želela pristati. Ker do spremembe ni prišlo, naj bi umaknila soglasje h kandidaturi za ministrico.

Papič se bo sicer kot kandidat za ministra pred parlamentarnim odborom za šolstvo predstavil jutri, Darjo Felda pa naj bi po imenovanju vlade postal Papičev državni sekretar.

N1

Nekaj novosti je tudi v zdravstvenih in pravosodnih krogih. Po poročanju portala 24ur bo v ekipi, zbrani okrog kandidata za zdravstvenega ministra Danijela Bešiča Loredana, tudi nekdanji zdravstveni minister v vladi Marjana Šarca Aleš Šabeder. Eden državnih sekretarjev kandidatke za pravosodno ministrico Dominike Švarc Pipan naj bi bil tudi nekdanji evropski poslanec in nekdanji predsednik računskega sodišča Igor Šoltes, ki znotraj stranke SD zaseda funkcijo predsednika strokovnega sveta za pravosodje.

Medtem ko naj bi policijo prevzel Boštjan Lindav, pa naj bi se na nacionalni preiskovalni urad (NPU) vrnil Darko Muženič, še poroča 24ur.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje