Na ministrstvo za kulturo se je vrnil napis ‘kultura’

Slovenija 05. Sep 202212:42 0 komentarjev
Ministrstvo za kulturo
Foto: Ministrstvo za kulturo

Na pročelje ministrstva za kulturo se je po več kot enem letu vrnil napis 'kultura' oblikovalca Tomata Koširja, ki je bil januarja 2021 po navodilih takratnega kulturnega ministra Vaska Simonitija odstranjen.

Napis, ki je bil prvotno nameščen na pritlična okna na Maistrovi 10 pred skoraj dvema desetletjema, so januarja 2021 odstranili. Kot so za N1 pojasnili na ministrstvu, je bil napis ostranjen po navodilih kabineta takratnega ministra Vaska Simonitija. “Pred tem so se vrstile protestne akcije nasprotnikov politike takratnega ministra. Protestniki so na pročelju ministrstva nekajkrat pustili sporočila, ki so prekrila prvotni napis,” so še sporočili s kulturnega ministrstva.

Na vprašanje, zakaj je trajalo več kot eno leto, da napis zopet krasi pročelje ministrstva, so odgovorili, da je ekipa ministrice Aste Vrečko takoj po prihodu na Maistrovo, torej v začetku junija 2022, sprejela odločitev, da se napis “kultura” v prvotni obliki vrne, a da se je realizacija načrta premaknila zaradi poletnih počitnic in nekaj prilagoditev, ki jih je moral avtor napisa Tomato Košir dodelati.

Kot so še pojasnili na ministrstvu za kulturo, črke sestavljajo besedo kultura, ki združuje celotni sektor, ločila med njimi pa predstavljajo različna področja ustvarjanja in delovanja, področja, ki se tudi nenehno razvijajo in širijo, kar ponazarja tropičje na koncu napisa. Oblikovno je bil napis prenovljen, zdaj namreč eno od vejic predstavlja profil največjega slovenskega pesnika Franceta Prešerna. “S tem likovni koncept zdaj izrecno vključuje tudi kulturno dediščino in slavi pesnika, čigar delo je eden osrednjih temeljev slovenske kulture,” so ob tem še dodali.

Ministrstvo za kulturo Ministrstvo za kulturo
Ministrstvo za kulturo
Ministrstvo za kulturo Ministrstvo za kulturo
Ministrstvo za kulturo
Ministrstvo za kulturo Ministrstvo za kulturo
Ministrstvo za kulturo

Avtor Košir je za svoje del”o prejel le dobrih 100 evrov honorarja, saj je samoiniciativno ministrstvu ponudil 95-odstotni popust, so še sporočili za N1. “Ponovno namestitev napisa razumemo kot potezo, s katero tako ministrstvo, kakor tudi kulturni delavci, delavke, umetniki in umetnice skupaj sooblikujemo odprto in vključujočo skupnost,” so še poudarili in dodali, da sam znesek tiska, izdelave samolepilnih folij in namestitve, vključno z najemom dvižne ploščadi in delom izvajalcev, znaša dobrih 2.600 evrov.

Prvotni napis “kultura” je bil sicer na stavbi ministrstva za kulturo vse od leta 2001, ko ga je vodila tedanja ministrica Andreja Rihter. Na Oddelku za oblikovanje Akademije za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani (ALUO) je namreč takratno vodstvo ministrstva razpisalo natečaj za novo celostno grafično podobo ministrstva, izbran pa je bil projekt Tomata Koširja, so še pojasnili na ministrstvu.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!