Na ministrstvu za kulturo prenehal mandat 95 članom komisij

Slovenija 04. Okt 202212:52 0 komentarjev
kulturno ministrstvo
Žiga Živulovič jr./BOBO

Vlada je sprejela nov Pravilnik o strokovnih komisijah, s katerim je na Ministrstvu za kulturo (MK) prenehal mandat 95 članom stalnih strokovnih komisij, imenovanih v mandatu ministra Vaska Simonitija. Kot so zapisali na ministrstvu, je s tem izpolnjena ena od koalicijskih zavez o odpravi najbolj spornih odločitev na področju kulture prejšnje vlade.

95 članic in članov 21 stalnih strokovnih komisij se poslavlja od svojih dosedanjih komisarskih obveznosti na kulturnem ministrstvu. S petkovo objavo novega Pravilnika o strokovnih komisijah v Uradnem listu RS jim je namreč prenehal mandat, ki so ga pričeli za čas bivšega ministra dr. Vaska Simonitija. Tedanje spremembe o strokovnih komisijah so po besedah sedanjega kulturnega ministrstva “krčile prostor avtonomnemu in strokovnemu delovanju na področju kulture”.

Za nove komisije obljubljajo, da bodo imenovane na podlagi strokovnega dela in s pomočjo javnega poziva. Strokovna javnost bo tako lahko v komisijo predlagala strokovnjake s posameznih področij. Imenovani bodo predvidoma konec oktobra.

Z novimi komisijami želi ministrstvo “zagotoviti avtonomno in strokovno podkovano odločanje o programih in projektih samozaposlenih, nevladnih organizacij in javnih zavodov.” Prav tako naj bi pravilnik preprečeval vpliv politike na njihovo delo.

Kakšne bodo spremembe?

Na MK bo po novem delovalo 18 komisij, ki bodo imele od tri do sedem članov.

S pravilnikom je bila ukinjena komisija za samozaposlene, njene pristojnosti pa se bodo prenesle na ostale področne komisije. Na MK želijo tako urediti položaj in pravice samozaposlenih v kulturi. Ti bodo “obravnavani s strani širše zasedbe strokovnjakov, ki svoja področja in tam delujoče ustvarjalke in ustvarjalce dobro poznajo ter lahko zato utemeljeno presojajo kvaliteto njihovega dela,” so zapisali v sporočilu za javnost.

Na področju vizualnih umetnosti bosta po novem delovali dve komisiji: ena za vizualno področje ter druga za arhitekturo in oblikovanje. Področje uprizoritvenih in glasbenih umetnosti po novem ne bosta več delovali ločeno za javne zavode in nevladne organizacije oziroma “resno in drugo glasbo”, temveč skupaj.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!