Iva Dimic po odmevni izjavi: Iz Svetega pisma črpam etično-moralna stališča

Slovenija 04. Okt 202211:13 22 komentarjev
Iva Dimic
Žiga Živulovič/BOBO

Poslanka NSi Iva Dimic je pritegnila veliko pozornosti z izjavo, da je Sveto pismo knjiga vseh knjig in da je nad ustavo. Je s tem res, kot ji očitajo nekateri, pokazala, da ne spoštuje ustavne ureditve?

Poslanke in poslanci bodo o predlogu sprememb družinskega zakonika, ki bi dale istospolnim parom pravico do poroke in posvojitve, odločali danes. Že v petek pa so imeli razpravo, ki je bila zelo burna. Največ pozornosti je pritegnila poslanka opozicijske NSi Iva Dimic, ki je med svojim nastopom dejala, da je Sveto pismo najpomembnejša knjiga krščanske vere, “knjiga vseh knjig”, ki je “še nad ustavo”.

Večina odzivov je bila šaljiva, saj so uporabniki spletnega omrežja Twitter izjavo komentirali predvsem z navajanjem del, ki so zanje “knjige vseh knjig”. Nekateri – med njimi nekdanji poslanec Levice Boštjan Koražija – pa so menili, da je izjava protiustavna in da bi morala Iva Dimic odstopiti z mesta poslanke.

“Ne bi zatrjevala, da je Pika Nogavička knjiga vseh knjig”

Podobno je poslankine izjave razumela tudi pisateljica Jedrt Maležič. “V skupni državi je nujno normirati tudi vrednote in medosebne odnose, o tem se najbrž strinjamo vsi,” je komentirala za N1. “Dejstvo je, da naše poreklo in verski status nista za vse enaka, kar prinaša tudi za gospo Dimic mogoče težje razumljivo izpeljavo: nismo vsi ona, nismo vsi verni, kaj šele kristjani, in ne verujemo vsi v iste svete spise, pa četudi imamo mnogi še kako stroge vrednote – in moje niso nič manj duhovne od njenih. Zato mi ne preostane drugega, kot da poslanki odgovorim podobno absurdno, kot je govor zastavila sama: jaz na primer od nekdaj obožujem Piko Nogavičko, pa mi na kraj pameti ne pade, da bi gospe zatrjevala, da je to knjiga vseh knjig, kaj šele, da je nad skupnim pravnoformalnim in etičnim dogovorom o naših življenjih, torej ustavo,” je dodala.

“Poudarila sem svobodo vesti”

Iva Dimic s tem stališčem očitno nima težav. Ko smo jo prosili za pojasnila, nam je odgovorila skoraj enako kot Jedrt Maležič. “Ko gre za ureditev odnosov in pravil za življenje in delovanje v naši državi, je ustava seveda najvišji merodajni pravni akt,” je dejala.

“V svojem nastopu pa sem želela poudariti svobodo vesti in prepričanja, ki mi jo ustava zagotavlja, pa tudi, da sem katoličanka in da iz Svetega pisma črpam svoja etično-moralna stališča, po katerih živim. V skladu s tem tudi izražam svoja temeljna stališča do posameznih tem,” je pojasnila.

ustavno sodišče
Denis Sadiković/N1

Ko je v petek rekla, da je Sveto pismo knjiga vseh knjig in nad ustavo, je komentirala, kot je takrat dejala sama, pogost očitek katoličanom, da bi morali biti tudi do istospolnih bolj vključujoči in naj si za zgled vzamejo papeža Frančiška. “Res je, velikokrat slišim tukaj citiranje papeža Frančiška ali iz Svetega pisma, ampak izven konteksta,” je dejala takrat. “Saj vemo, kaj govori knjiga vseh knjig, ki je še nad ustavo. Sprejemanje vseh ljudi, tudi istospolnih, nima prav nobene zveze z omogočanjem posvojitev tej ali oni skupini ljudi.”

V opozicijskih strankah SDS in NSi nasprotujejo predlogu družinskega zakonika, vendar v petkovi razpravi ni bilo slišati trditev, da nasprotujejo tudi ustavi. Po njihovi argumentaciji je večina ustavnih sodnikov naredila napako, ko je odločila, da ustava daje pravico istospolnim parom do poroke in posvojitev. Pri tem so se sklicevali na odklonilna ločena mnenja ustavnih sodnikov Klemna Jakliča in Roka Svetliča. Stališča Vatikana do porok istospolnih oseb in do posvajanja otrok pa se tudi pod papežem Frančiškom niso spremenila.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje