Na ministrstvu za zdravje bo ustanovljen sosvet za paciente

Slovenija 14. Nov 202319:59 1 komentar
zdravstvo
Ordinacija (Foto: Jan Gregorc/N1)

Ministrstvo za zdravje in Zveza organizacij pacientov Slovenije sta podpisala dogovor o sodelovanju pri iskanju rešitev, ki bodo zagotavljale ustrezno dostopnost pacientov in uporabnikov zdravstvenih storitev do primerne, kakovostne in varne zdravstvene obravnave. Strani sta se dogovorili tudi, da bo na ministrstvu ustanovljen sosvet za paciente.

Dogovor je v imenu ministrstva podpisala ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel, v imenu zveze organizacij pacientov pa predsednica Štefanija Lukič Zobec. Z dogovorom sta se ministrstvo in zveza zavezala, da bosta v okviru danih možnosti predlagala in usklajevala rešitve za zagotovitev bolj kakovostnega, varnega in učinkovitega zdravstvenega sistema v dobrobit pacientov. Zlasti se želijo osredotočiti na iskanje rešitev za skrajšanje čakalnih dob, so sporočili z ministrstva za zdravje.

“Uresničevanje tega cilja bosta dosegala s sodelovanjem na posvetih, ki jih bo organizirala ena ali druga stran, s sodelovanjem v delovnih skupinah za pripravo posameznih rešitev in s skupnimi projekti,” so poudarili.

Ob tem sta se zveza in ministrstvo dogovorila tudi za ustanovitev sosveta za paciente pri ministrstvu, ki bo med drugim sodeloval pri pripravi dokumentov zdravstvene politike, zakonov in drugih predpisov v vseh fazah in postopkih njihovega obravnavanja in sprejemanja. Z njim želita zagotavljati stalen strokovni in laični dialog med organizacijami pacientov ter strokovnimi in političnimi deležniki na ravni države.

Kakovostna, varna in dostopna zdravstvena storitev za vse je ena od glavnih smernic zdravstvene politike in eden od vodilnih ciljev ministrstva za zdravje. Zveza organizacij pacientov pa je eden pomembnejših deležnikov pri nadgradnji in uvajanju novosti v slovenski zdravstveni sistem, ocenjujejo na ministrstvu.

Ministrica je zato ob podpisu dogovora s to nevladno organizacijo izrazila veliko zadovoljstvo. “Verjamem, da bomo z roko v roki še naprej delali v dobro našega zdravstvenega varstva,” je dejala po navedbah ministrstva.

Kot zelo pozitiven je dogovor označila tudi Štefanija Lukič Zobec. Ob tem je spomnila, da so skupaj z ministrstvom za zdravje ustanovili izvedbeno delovno skupino za dostopnost in enakopravnost, predstavnik zveze pacientov je član strateškega sveta za zdravstvo, sodelujejo pri pripravi novega zakona o kakovosti in varnosti, v kratkem pa bodo predstavili predlog novele zakona o pacientovih pravicah, so njene besede povzeli na ministrstvu.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje