Na neustavni praznik Dodik odlikoval tudi bivšega slovenskega veleposlanika

Slovenija 09. Jan 202219:14 > 21:13 3 komentarji
Milorad Dodik,
Dado Ruvic/REUTERS

Srbski član predsedstva BiH Milorad Dodik znova razburja bosansko javnost, tokrat s parado ob prazniku 30-letnice ustanovitve Republike Srbske, ki ga je bosansko ustavno sodišče razglasilo za neustavnega. Dodik je izjavil, da je Republika Srbska država, po poročanju portala istraga.ba pa je danes odlikoval tudi nekdanjega slovenskega veleposlanika v BiH Tadeja Labernika.

Oblasti Republike Srbske so v Banjaluki organizirale parado ob 30. obletnici ustanovitve te entitete, kljub temu da je ustavno sodišče Bosne in Hercegovine (BiH) ta praznik razglasilo za neustavnega.

Srbski član predsedstva BiH Milorad Dodik, ki že dlje časa ne skriva odcepitvenih teženj, je ob tem v nagovoru dejal, da je Republika Srbska “naša država” in izrazil prepričanje, da bo nekoč neodvisna.

Posnetek s parade, ki ga je vlada Republike Srbske objavila na Twitter profilu:

Sankcije ZDA

Spomnimo, da so pred dnevi ZDA uvedle sankcije proti Dodiku in proti z njim povezani televizijski mreži, očitajo mu, da ravna koruptivno in da z odcepitvenimi težnjami ogroža krhek daytonski mirovni sporazum.

Sankcije vključujejo blokado vseh sredstev, ki jih ima Dodik na voljo pod pristojnostjo ZDA, in kriminalizacijo transakcij z njim v skladu z zakonodajo ZDA. Na črni seznam ameriškega finančnega ministrstva so uvrstili tudi Alternativno televizijo (ATV), televizijsko mrežo iz Banjaluke, ki si jo lasti podjetje, povezano z Dodikovim sinom

Dodik se je odzval z izjavo, da ga ni mogoče disciplinirati.

Kot je za N1 dejal poznavalec Zahodnega Balkana Borut Šuklje, pa se Dodikovi eri napoveduje konec. Več v članku “Miloradu Dodiku se je dvakrat porušil svet”.

Odlikovanje nekdanjemu slovenskemu veleposlaniku

Medtem ko tudi nekatere evropske države Dodiku grozijo s sankcijami, ima močno podporo Rusije, tudi madžarski predsednik Viktor Orban ga je lani javno podprl z besedami, da gre za demokratično izvoljenega politika. Napovedal je, da bo blokiral predloge sankcij, ki bi se lahko pojavili znotraj Evropske unije (EU). Te so prav zaradi Orbanovega nasprotovanja malo verjetne.

Na zunanjem ministrstvu, ki ga vodi Anže Logar, so na vprašanje, ali Slovenija sankcije proti Dodiku podpira, odgovorili, da MZZ “zelo pozorno in z zaskrbljenostjo spremlja trenutno dogajanje v BiH” ter da Slovenija poziva vse ključne akterje v BIH, da “se vzdržijo dejanj, ki ogrožajo stabilnost BiH in njen nadaljnji razvoj”.

Po poročanju bosanskega portala istraga.ba, pa je Dodik danes med drugim odlikoval nekdanjega slovenskega veleposlanika v BiH Tadeja Labernika. Ta je v Sarajevu služboval med letoma 2001 in 2005.

Labernika so za njegove zasluge pri krepitvi politični, kulturnih in verskih povezav med Slovenijo in Republiko Srbsko odlikovali z redom zastave Republike Srbske s srebrnim vencem.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje