Na obrambnem ministrstvu z vojaškimi častmi sprejeli predsednico države (VIDEO)

N1 video 11. Jan 202309:19 > 15:25 4 komentarji

Na obrambnem ministrstvu so z vojaškimi častmi sprejeli predsednico države in vrhovno poveljnico obrambnih sil Natašo Pirc Musar.

Predsednica republike in vrhovna poveljnica obrambnih sil Nataša Pirc Musar je obiskala ministrstvo za obrambo. Tam jo je z vojaškimi častmi pozdravila garda Slovenske vojske (SV), sprejela pa sta jo obrambni minister Marjan Šarec in načelnik Generalštaba SV Robert Glavaš.

Predsednica republike se je najprej seznanila z organizacijo, ključnimi nalogami in vsebinskimi področji dela obrambne politike, obrambnih zadev, obveščevalno-varnostne dejavnosti, zaščite in reševanja ter vojaške dediščine, pa tudi z delovanjem nacionalnega centra za krizno upravljanje in pogoji za delo v vojni ali izrednem stanju. V drugem delu obiska je obiskala generalštab SV, kjer so vrhovno poveljnico obrambnih sil seznanili z organizacijo in ključnimi aktivnostmi vojske, nato pa se je preko videokonference pogovorila z njenimi pripadniki na mednarodnih operacijah in misijah.

Minister Šarec je po koncu obiska dejal, da so ministrici predstavili načrte za naprej glede razvoja Slovenske vojske in drugih področji, ki sodijo pod ministrstvo, kot so uprava za zaščito in reševanje, direktorati in uprava za vojaško dediščino. “Obramba, varnost, zaščita in reševanje predstavljajo izjemno pomemben segment naše družbe,” je rekel in dodal, da se prihodnjega sodelovanja s Pirc Musar veseli.

Pirc Musar: Podpirala bom razvoj in večje investicije

Predsednica pa je dejala, da je z izjemnim veseljem in ponosom prvič v mandatu obiskala Slovensko vojsko. “Že v kampanji sem poudarila, da podpiram Slovensko vojsko in verjamem, da je vsaka vojska branik miru ter svobode,” je rekla in spomnila na vojake na misijah v tujini. Dotaknili so se tudi proračuna: “Podpirala bom razvoj in večje investicije ter povečanje proračuna.”

Pristojne je prosila, naj v poročilo o pripravljenosti Slovenske vojske, ki bo pripravljeno marca, ne vključijo zgolj bojne pripravljenosti, ampak tudi druge obrambne in varnostne zadeve, kot so energetska, prehranska, transportna in infrastrukturna varnost. Dodala je, da bo še razmislila ali bo to poročilo tudi javno objavila, vendar je prepričana, da se javnost z določenimi podatki o stanju SV mora seznaniti.

Spregovorili so tudi o zakonu o obrambi, ki je potreben prenove. Pirc Musar si želi vključitve tudi hibridnih groženj in prebojnih tehnologij, kot je umetna inteligenca. “Upam, da se bomo v tem mandatu lotili tudi prenove krovnega zakona za Slovensko vojsko,” je dejala.

Z zadovoljstvom je ugotovila, da so slovenski vojaki po svetu cenjeni in da v vojski sodeluje 17 odstotkov žensk, glede česar se SV uvršča v sam vrh evropskih vojsk.

Prav sodobne tehnologije lahko pritegnejo mlade v poklic

Glavaš jo je seznanil tudi s fokusom na projekte, ki bodo na koncu dvojno uporabni, torej za obrambo in za sistem zaščite in reševanja. “Ko raste številka za samo oboroževanje SV se moramo zavedati, da hkrati raste tudi številka za znanstvene raziskave in projekte,” je navedla predsednica republike. Temu bo namenjenih kar 30 milijonov evrov, “to ni tako majhen znesek”.

“Morda je to eden od korakov s katerim bi pridobili tiste, ki jih zanima znanost in tehnologija,” se je spraševala, kako rešiti kadrovsko problematiko vojske. Prepričana je sicer, da lahko mnogo mladih v poklic vojaka pritegnejo prav s sodobnimi tehnologijami, ki jih že vpeljujejo v delovanje SV.

Mors Mors
Borut Živulović/BOBO
Mors Mors
Borut Živulović/BOBO
Mors Mors
Borut Živulović/BOBO

Šarec je v tem kontekstu omenil veliko zanimanje za vojaške tabore med dijaki in študenti, v preteklosti so morali veliko interesentov zaradi premajhnih kapacitet zavrniti. Iz tega razloga so lani število mest podvojili na 210. Kot preveč rigorozne je omenil tudi normative pri zdravniških pregledih, kjer kandidati odpadejo zaradi kančka prevelike dioptrije. “Te spremembe že uvajamo,” je zagotovil.

Z odgovornimi je govorila tudi o vojaških plačah, glede česar predsednica republike ugotavlja, da je začetna plača sicer nizka, a vojaki nanjo dobijo dodatke, zato na koncu ni na tako slabem nivoju. “Nikoli pa ni tako dobro, da ne bi moglo biti še bolje,” je dejala. Šarec je dodal, da so plače del širšega plačnega sistema, v katerem ima krovno vlogo ministrstvo za javno upravo.

“Nisem pristaš tega, da se parcialno rešuje zdravniške plače, pa se potem oglasijo sodniki, po njih pa vojaki in policisti,” je povedala Pirc Musar. Po njenih besedah je plačni sistem zastarel in ga je treba prenoviti kot celoto.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje