Na Osankarici slovesnost ob 81. obletnici padca Pohorskega bataljona

Slovenija 06. Jan 202406:43 2 komentarja
Obletnica Osankarice
Urad predsednice Republike Slovenije

Pri spominskem obeležju na Osankarici bo dopoldne potekala tradicionalna spominska slovesnost ob 81. obletnici padca Pohorskega bataljona in njegovega poslednjega boja pri Treh žebljih, ki jo vsako leto pripravlja občina Slovenska Bistrica v sodelovanju z drugimi podpohorskimi občinami. Osrednji govornik bo predsednik državnega sveta Marko Lotrič.

Za kulturni del programa bo poskrbel Zavod za kulturo Slovenska Bistrica, v njem pa bo sodelovalo Kulturno umetniško društvo (KUD) Gaj-Zgornja Polskava.

Po slovesnem delu bodo k spomeniku padlim borcem vence ob predsedniku DS položili tudi predstavniki občin Ruše, Maribor, Zreče, Slovenske Konjice in Slovenska Bistrica ter predstavniki borčevskih in veteranskih organizacij.

Prireditve se običajno udeleži več kot tisoč pohodnikov, med njimi številni predstavniki javnega in političnega življenja. Prihod na slovesnost je napovedala tudi delegacija SD, v kateri bosta evropska poslanca Matjaž Nemec in Milan Brglez, minister Aleksander Jevšek, poslanka Bojana Muršič ter državna sekretarka Andreja Katič.

Pohorski bataljon, ki je ob ustanovitvi septembra 1942 štel 90 borcev, je izvedel številne akcije. Konec decembra 1942 se je premaknil proti Osankarici, kjer si je uredil zimski tabor. Prve dni leta 1943 so ga odkrile nemške sile, 8. januarja pa ga je obkolilo okoli 2000 nemških vojakov. V boju je življenje izgubilo 69 borcev bataljona.

Organizatorji vse, ki načrtujejo pot na slovesnost, pred prihodom obveščajo, da prevoz z osebnimi vozili do Osankarice v času prireditve ne bo mogoč. V ta namen bo izpred gradu v Slovenski Bistrici urejen brezplačen avtobusni prevoz. Odhod avtobusov bo ob 9. uri, medtem ko bo za osebna vozila na Treh kraljih in v vasi Kot na razpolago le omejeno število parkirišč.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje