Na pohodu anarhistov udeleženci brcali policista in vandalizirali vozila

Črna kronika 11. Jul 202309:50 > 11:07 13 komentarjev
Vandalizirani policijski avtomobili
PU Ljubljana

V Ljubljani je pred dnevi potekal Balkanski anarhistični knjižni sejem. V sobotnem pohodu po Ljubljani, ki se je zaključil na Metelkovi, so udeleženci brcali in poškodovali policista ter vandalizirali avtobus in policijska avtomobila.

Ob 20. obletnici obstoja Balkanskega anarhističnega sejma knjig je ta med 7. in 9. julijem zopet potekal v Ljubljani. Odvijal se je v dvorani Tabor, kjer so med drugim potekale tudi delavnice in diskusije, zvečer pa se je dogajanje preselilo na Metelkovo.

Sobotni pohod udeležencev sejma po Ljubljani, ki se ga je udeležilo okoli 400 obiskovalcev, so spremljali tudi policisti. Ker sta med varovanjem pohoda policista zaznala, da udeleženka riše grafit na mestni avtobus, sta ji to poskušala preprečiti. Obkolila ju je skupina ljudi, ki je enega od policistov podrla na tla in ga začela pretepati. Ko so priskočili na pomoč drugi policisti, so se napadalci razbežali, policist pa je bil lažje poškodovan, so sporočili s PU Ljubljana.

Shod se je zaključil po 22. uri, ko je večina udeležencev svoj pohod končala na Metelkovi ulici v Ljubljani.

Med pohodom po ljubljanskih ulicah so neznanci s spreji prebarvali tudi dva parkirana policijska avtomobila in s tem povzročili okoli 6.000 evrov materialne škode.

Vandalizirani policijski avtomobili Vandalizirani policijski avtomobili
PU Ljubljana
Vandalizirani policijski avtomobili Vandalizirani policijski avtomobili
PU Ljubljana
Vandalizirani policijski avtomobili Vandalizirani policijski avtomobili
PU Ljubljana
Vandalizirani policijski avtomobili Vandalizirani policijski avtomobili
PU Ljubljana

Policisti obravnavajo kaznivo dejanje preprečitve uradnega dejanja ali maščevanja uradni osebi ter kaznivi dejanji poškodovanja tuje stvari. Še vedno zbirajo obvestila v povezavi s poškodovanjem mestnega avtobusa in preverjajo morebitno kršitev Zakona o javnih zbiranjih.

“Dodajamo, da je skrajno nedopustno, da se udejstvovanja na raznih dogodkih, prireditvah in shodih izrabljajo za izvajanje kaznivih dejanj in povzročanje škode na skupnem državnem in občinskem premoženju. Obsojanja vredni pa so brezobzirni napadi na policiste, ki se tam nahajajo zavarovanje življenja in premoženja ljudi. Tudi tistih udeležencev, ki so policista brez pomislekov brcali in ga poškodovali,” so še sporočili s PU Ljubljana.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje