Na pokopališče se odpravite pravočasno

Slovenija 30. Okt 202109:50 > 13:54 0 komentarjev
Pokopališče
Profimedia

V času podaljšanega vikenda, ko obeležujemo tudi dan spomina na mrtve, je pričakovati povečan promet. Do gneče lahko pride predvsem v okolici pokopališč. Policisti voznikom svetujejo, naj se na pot odpravijo pravočasno in upoštevajo prometno signalizacijo, ki je lahko tudi nekoliko spremenjena.

Med prazničnim, podaljšanim vikendom je mogoče pričakovati povečan promet, še posebej v okolici pokopališč in verskih objektov, kjer bodo potekale žalne slovesnosti. Na prometnoinformacijskem centru voznike opozarjajo, naj bodo pozorni na morebitne zapore cest zaradi prireditev.

Več gneče je mogoče pričakovati tudi na državnih mejah. V večjem delu evropskih držav je namreč obeležujejo dan mrtvih, v Sloveniji pa se s ponedeljkom končujejo tudi jesenske oziroma krompirjeve počitnice. Na mejah z Italijo ta konec tedna zaradi vrha G20 poteka poostren nadzor prometa. Zaradi tega lahko prihaja do čakalnih dob ali daljših kolon vozil.

Vozniki, na pot se odpravite pravočasno in upoštevajte prometno signalizacijo

Policisti prebivalcem svetujejo, naj se na pot odpravijo pravočasno, dosledno upoštevajo cestnoprometna pravila in morebitne spremembe prometne signalizacije v bližini pokopališč. Občane prosijo, naj se v prometu obnašajo strpno, upoštevajo navodila policistov in občinskih redarjev.

“Policisti bodo zagotavljali večjo varnost in pretočnost prometa ter dosledno ukrepali zoper vse kršitelje, posebej tiste, ki bodo za volan sedli vinjeni in ki bodo s prehitro vožnjo ogrožali sebe in druge,” so napovedali na Policijski upravi Nova Gorica.

slaba vidljivost
Profimedia

Pešci naj poskrbijo za ustrezno vidljivost

V hladnejših mesecih so dnevi krajši, vidljivost pa zaradi oblačnega in deževnega vremena ter megle precej slabša kot poleti. Policisti udeležence v prometu pozivajo, naj poskrbijo za lastno varnost in za ustrezno vidljivost.

Pešci sodijo med najbolj ogrožene prometne udeležence. Pogosto so žrtve nesreč zaradi neustreznega ravnanja voznikov, ki vozijo z neprilagojeno hitrostjo, pod vplivom  alkohola, preblizu desnemu robu vozišča, z zarošenimi stekli na vozilu, brez očal, zaradi bleščanja vozil iz nasprotne smeri, … Nesreče pa se zgodijo tudi zaradi napak ali neustreznega ravnanja pešcev. Zlasti starejši so pogosto žrtve prometnih nesreč, predvsem zaradi svojih napak ali ker kršijo cestnoprometne predpise. Večina nesreč, ki jih povzročijo starejši pešci s svojimi napakami, so posledica slabšanja psihofizičnih sposobnosti posameznika, neustrezne barve oblačil, neuporaba odsevnih izdelkov, so zapisali na policiji.

Opozorilo velja tudi v prvih dneh pouka prihodnji teden po iztekajočih se praznikih oziroma zaključku jesenskih šolskih počitnic, ko se bodo otroci vračali v šolo. Z nošenjem svetlejših oblačil, uporabo kresničk ter drugih izdelkov z odsevnimi površinami otroci in drugi udeleženci prometa v mraku, ponoči ali slabši vidljivosti postanejo bolj vidni  ter tako omogočijo drugim, da jih pravočasno opazijo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!