Na posnetkih, ki jih je posredoval žvižgač, nespodobno vedenje zaposlenega

Slovenija 21. Apr 202316:07 1 komentar
UKC Ljubljana
UKC Ljubljana (Foto: Žiga Živulović jr./BOBO)

Pooblaščenec UKC Ljubljana za nenasilje Nejc Seitl je na današnji novinarski konferenci pojasnil, da bo izredni notranji nadzor nad poslovanjem službe za korporativno varnost predvidoma zaključen do konca meseca. Povedal je, da je med obravnavo primera od žvižgača prejel kopije posnetkov, na katerih je bilo razvidno nespodobno vedenje takratnega vodje službe na upravnem območju ljubljanskega kliničnega centra. Je pa Seitl že sprejel oceno, da omenjeni nekdanji vodja službe ni izvajal mobinga oziroma nedovoljenega trpinčenja na delovnem mestu.

Kot smo že poročali, v ljubljanskem univerzitetnem kliničnem centru poteka izredni notranji nadzor nad poslovanjem službe za korporativno varnost.

Na današnji novinarski konferenci UKC Ljubljana, ki je bila sicer namenjena predstavitvi vsebine seje sveta, je vodja urada za pohvale in pacientove pravice ter pooblaščenec za nenasilje Nejc Seitl potrdil, da je v obravnavo prejel prijavo zaradi trpinčenja, nadlegovanja in spolnega nasilja. Podali so jo nekateri zaposleni v službi za korporativno varnost zoper takratnega vodjo.

“Na podlagi preučitve vseh dokazov, opravljenih razgovorov s temi zaposlenimi in analize dogodkov sem sprejel lastno dokazno oceno, da takratni vodja službe ni izvajal mobinga oziroma nedovoljenega trpinčenja na delovnem mestu, saj sem ocenil, da ni šlo za neka ponavljajoča se in sistematična negativna oziroma žaljiva ravnanja,” je dejal.

“To sicer ne pomeni, da pri svojem delu nisem zaznal drugih nepravilnosti, zlasti tistih, vezanih na kršitve pogodbe o zaposlitvi, kršitve etičnega kodeksa in kršitve pravil glede gibanja oseb v upravnih območjih,” je poudaril.

Seitl je med obravnavo primera namreč od žvižgača prejel kopije posnetkov videonadzornih kamer, na katerih je bilo razvidno “nespodobno vedenje takratnega vodje službe na upravnem območju v UKC Ljubljana”. Žvižgač jih je posredoval z obrazložitvijo, da mu je takratni vodja službe naročil, da naj posnetke umakne in zavaruje, saj naj bi obstajal sum, da lahko te posnetke kdo izkoristi za izsiljevanje.

Kot je pojasnil Seitl, so na podlagi ugotovitev vodstvu UKC med drugim predlagali izredni notranji nadzor nad delom službe za korporativno varnost in njeno reorganizacijo. Nekatere od predlaganih ukrepov je vodstvo že izvedlo, druge še izvaja.

Delo nadzorne komisije je po Seitlovih besedah zelo zahtevno, saj se preiskava ne nanaša samo na videoposnetke, temveč so jo razširili tudi na druga področja dela službe. Do zaključka preiskave podrobnosti ne more razkriti, je dejal.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje