Na protestih tudi nekateri opozicijski politiki

Slovenija 28. Maj 202115:36 > 26. Jul 2021 16:23 0 komentarjev
Ograje pred protestom
D. P.

Protivladnih protestov se bodo udeležili tudi nekateri predstavniki opozicije. To so napovedali v LMŠ in Levici. V SAB in SD pa napovedujejo, da bodo mnenju ulice prisluhnili.

Protivladnih protestov se bodo udeležili tudi nekateri predstavniki opozicije. V največji opozicijski stranki LMŠ so udeležbo na protestih napovedali, pričakovati je mogoče tudi udeležbo prvaka LMŠ Marjana Šarca, je napovedal poslanec Robert Pavšič.

V izjavi za medije ob robu seje DZ je sicer Pavšič ocenil, da protesti v trenutnih epidemioloških razmerah ne predstavljajo večjega tveganja. Meni, da politika epidemijo “zlorablja za vse možne izgovore”. Statistika kaže, da je okuženih vse manj, pravi in dodaja: “Vse pojenjuje, razen poteze in grobosti te vlade. Te se stopnjujejo.”

“Mene niso prepričali in tudi ljudi, ki bodo prišli na ulice, ne,” je dejal Pavšič. Spomnil je, da so lani v tem času Slovenijo že preletela vojaška letala, ki so s tem zabeležila konec epidemije in se zahvalila zaposlenim v zdravstvu.

Protesti potekajo vsak petek že več kot eno leto, na tokratnem pa bodo prvič organizirano sodelovali sindikati.

Koordinator Luka Mesec je napovedal, da se bodo protesta udeležili.  Izrazil pa je tudi nasprotovanje postavljanju ograje sredi trga. “Vlada je pokazala, da niso samo ljudje tisti, ki ne zaupajo vladi, pač pa je vlada tista, ki radikalno ne zaupa ljudem,” je povedal.

SD proteste podpira, a se jih v vrhu stranke in poslanski skupini ne bodo udeležili organizirano, je dejal vodja poslancev Matjaž Han. “Predvsem je treba danes poslušati ljudi. Menim, da bomo s tem tisti, ki smo odgovorni politiki, največ naredili,” je dejal.

Zdravstveni inšpektorji, ki bodo na protestu sodelovali s policijo, pozivajo k spoštovanju ukrepov za preprečevanje širjenja koronavirusa. Med udeleženci je treba, razen kadar gre za osebe iz istega gospodinjstva, vzdrževati razdaljo najmanj 1,5 metra.

Predsednica SAB Alenka Bratušek pravi, da nezadovoljstvo protestnikov razume. Sama se sicer protestov ne bo udeležila. “Prepričani smo, da protesti morajo ostati protesti civilne družbe,” je dejala.

Današnji protest ni uradno prijavljen. Na policiji vladni odlok tolmačijo tako, da “če javni shod ni prijavljen oziroma organizator ni pridobil dovoljenja pristojne upravne enote, to pomeni, da shod ni dovoljen, tako da udeležba pomeni kršitev Zakona o nalezljivih boleznih, v katerem je tudi predpisana globa od 400 do 4.000 evrov”.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!