Na RTV Slovenija odločajo o novinarski stavki. Kaj bi zahtevali?

Slovenija 11. Maj 202210:41 > 16:08 12 komentarjev
RTV Slovenija
Žiga Živulović jr./BOBO

Novinarji RTV Slovenija, ki so člani novinarskih sindikatov, danes in jutri odločajo, ali bodo 23. maja stavkali. Med zahtevami stavke naj bi bili odstopi predsednika programskega sveta, generalnega direktorja RTVS, odgovorne urednice informativnega programa ter v. d. urednika MMC.

Zaposleni na javnem zavodu RTV Slovenija, ki so člani novinarskih sindikatov, odločajo, ali bodo za 23. maj napovedali stavko. Stavka bo potrjena, če bo zanjo glasovala polovica vseh članov. Odločanje poteka korespondenčno, začelo se je danes ob desetih dopoldne, zaključilo pa se bo jutri ob osmih zvečer. Predstavniki sindikatov bodo odločitev članstva sporočili v petek.

Kaj bi zahtevali s stavko?

Predlagane stavkovne zahteve so ukrepi za zagotovitev uredniške in institucionalne avtonomije, dogovor o kadrovski politiki, ki bi prinesla izboljšanje delovnih pogojev in plačila, vzpostavitev socialnega dialoga in plačilo za čas stavke. Poleg tega bi s stavko zahtevali tudi umik predlaganih sprememb statuta, izpolnitev zavez o financiranju RTVS iz leta 2018 ter odstope predsednika programskega sveta RTVS Petra Gregorčiča, generalnega direktorja RTVS Andreja Graha Whatmougha, odgovorne urednice informativnega programa Jadranke Rebernik ter vršilca dolžnosti urednika spletne strani MMC Igorja Pirkoviča.

“Podrejanje političnim interesom”

“Številni sodelavke in sodelavci te hiše smo se znašli v nevzdržnem položaju,” je v pozivu k izrekanju o stavki, ki so ga prejeli člani sindikatov, zapisala Helena Milinković, predsednica koordinacije novinarskih sindikatov RTV Slovenija. “Nekateri odhajajo, druge se odslavlja, nekatere pošiljajo predčasno v pokoj, ukinjajo ali premeščajo oddaje, kritične glasove poskušajo utišati,” je naštevala. V nadaljevanju pa je navedla še, da se je vodstvo odločilo spremeniti statut, da primanjkuje kadra, da so delavci preobremenjeni.

Helena Milinković RTV Slovenija
Borut Živulović/BOBO

Milinković je opozorila na “škodljive posege vodstva ter programskega in nadzornega sveta”. Zaradi njih je močno načet ugled RTVS, piše v pozivu. “Podrejanje političnim in drugim parcialnim interesom javnega RTV pomeni njegov razkroj. Zaupanje v javni medij pada, vse bolj je okrnjena njegova vloga, lastna produkcija se krči, kakovost programa pada, pogoji dela so vse slabši,” je zapisala predsednica koordinacije novinarskih sindikatov RTVS.

Pozivi k sankcioniranju se stopnjujejo

Ti posegi naj bi bili najbolj intenzivni na informativnem programu TV Slovenija in na uredništvu spletne strani MMC. “Sodelavcem informativnega programa TVS in MMC poslovno in programsko vodstvo preprečuje delati v skladu s poklicnimi standardi, in je zato ogroženo nepristransko in objektivno informiranje javnosti, prizadeta sta poklicna integriteta in verodostojnost javne ustanove. Javno obračunavanje z novinarji RTV Slovenija postaja redni del sej programskega sveta. Pozivi k nadaljnjemu sankcioniranju zaposlenih zaradi javnega opozarjanja na ugrabitev javnega  RTV ter zaradi javnega izražanja stališč in mnenj se stopnjujejo in zaostrujejo,” je zapisala Milinković v dopisu.

Jadranka Rebernik
Srdjan Živulović/BOBO

Opozarjajo od novembra

Gre za izražanje solidarnosti s sodelavci, ki ustvarjajo informativni program, ter spletno stran MMC, nam je danes povedala Milinković. “Že od lanskega novembra zaposleni opozarjamo na delovne razmere ter nepravilna imenovanja nekaterih vodilnih,” je dejala. Novinarji RTVS so se v zadnjih mesecih večkrat zbrali pred stavbo na Kolodvorski cesti v Ljubljani in kritizirali posege urednikov v prispevke, (začasne) ukinitve in preoblikovanja oddaj, “ocene” njihovega dela od vladnega urada za komuniciranje

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje