Na Tolminskem grozijo zemeljski plazovi: dva sta zasula hiši

Slovenija 31. Okt 202308:37 > 17:57 0 komentarjev
tolmin poplave
Foto: Matjaž Borovničar, tolmin.si

Na Tolminskem, kjer je noč minila relativno mirno, trenutno ponovno dežuje. Kot je v izjavi za javnost pojasnil župan Alen Červ, je na še kar nekaj lokacijah realna nevarnost plazov in bo razmere treba spremljati vsaj še do konca tedna. "Upamo sicer na najboljše, a smo pripravljeni na vse situacije," je dejal.

Plazova sta zasula hiši v Idriji pri Bači in vasi Kuk. Stanovalci so še vedno pri sorodnikih in prijateljih. V obeh primerih bo zagotovo potrebna kompleksnejša sanacija, pravi župan Alen Červ. Dodaja, da bo “občina tukaj stopila zraven, kolikor je mogoče”. Zaenkrat pa je po njegovih besedah pomembno, da so ljudje na varnem in da se padavine končno malo umirijo. Prebivalci s Koritnice, ki so se ponoči evakuirali, pa so se že vrnili na svoje domove.

Ob včerajšnjem ogledu plazišča na Kneži je geolog ocenil, da gre za živo plazišče in da je v primeru intenzivnih padavin možno plazenje materiala v strugo potoka, kar bi ob takšni zajezitvi pomenilo poplavljanje. Vso noč so zato razmere na levem bregu potoka Jordan spremljali gasilci PGD Kneža in beležili minimalne premike. Teren si bodo v kratkem ogledali pristojni, s plazine pa bodo danes odstranili drevje. Ob ogledu plazine nad stanovanjskimi objekti v Podbrdu pa je geolog včeraj popoldne ocenil, da neposredne nevarnosti za njen zdrs ni, bo pa potrebna ureditev ustreznega odvodnjavanja za meteorno vodo na celotni dolžini vlake, speljane po tem območju, so sporočili z občinske civilne zaščite.

Niso se uresničila pričakovanja po bolj suhem vremenu

Žal se po besedah Červa niso uresničila pričakovanja, da bo po minuli noči do četrtka bolj suho, kar bi omogočilo, da se plazišča nekoliko učvrstijo. Tako so trenutno še v fazi intervencij in sproti posredujejo tam, kjer je potrebno, medtem ko bo sanacija objektov lahko prišla na vrsto po umiritvi razmer.

Po besedah poveljnika občinske civilne zaščite Mihe Venclja so trenutno najbolj pozorni na razmere v Idriji pri Bači, zaselku Luža, in v zaselkih v Baški grapi Koritnica, Kneža in Klavže. Na Idriji pri Bači poskušajo vodni tok, ki je poln kamenja, spraviti varno mimo hiš. Na Koritnici poglabljajo rečno strugo, je pojasnil.

Za plazišče na Kneži je geolog ocenil, da gre za živo plazišče, zato razmere tam ves čas spremlja dežurna ekipa. Če bi prišlo do večjih pomikov plazišča, bi odredili evakuacijo, pravi tolminski župan in dodaja, da je načrt za primer takšne situacije izdelan. Danes se sestanejo tudi s tamkajšnjimi krajani, ki jim bodo podrobno predstavili razmere in morebitne aktivnosti v primeru premikov plazu.

Vencelj je ob tem prebivalcem, ki se ob ujmi na domovih ne počutijo varno, svetoval, naj se pravočasno umaknejo. Zagotovljena je možnost nastanitve v Centru šolskih in obšolskih dejavnosti v Tolminu, domu upokojencev v Podbrdu, ljudi bodo sprejemali tudi vsi gasilski domovi. Kot je poudaril, so opozorila jasna, prebivalci pa imajo časa dovolj. “Ko je enkrat voda na vratih, je prepozno,” je še opozoril.

Zaradi plazov več zaprtih cest

Na Tolminskem je bilo sicer zaradi plazov zaprtih več cest. Červ je sicer izrazil zadovoljstvo, da so uspeli odpreti cesto iz Hudajužne do Podbrda in s tem ta del občine ponovno povezati z občinskim središčem, z zdravstvenim domom in drugimi službami. Promet je odprt enosmerno in po njegovih besedah za osebna vozila.

Tolmin
Foto: Civilna zaščita Tolmin

Je pa še vedno zaprta državna cesta pri Mostu na Soči. “Ne gre za to, da ne bi bilo mehanizacije. Enostavno je plazišče živo in se sproti posuva,” je pojasnil župan. Po njegovih napovedih bo šele potem, ko bo v četrtek koncesionar očistil vsa drevesa, mogoče ta odsek ceste znova počasi odpreti. Kot je dodal, pa je tam urejen obvoz po državni cesti čez Volče in Kozaršče. Vse domačine in obiskovalce je zato pozval, naj uporabijo ta obvoz.

Po besedah Červa so hvaležni tudi, da jim bodo prišli pomagat pripadniki Slovenske vojske z mehanizacijo. Tudi zato ker so v noči s četrtka na petek napovedane nove obilne padavine.

Državna cesta Most na Soči–Tolmin zaradi plazu pri Mostu na Soči ostaja zaprta, tako naj bi bilo še do konca tedna. “Ne gre za to, da ne bi bilo mehanizacije. Enostavno je plazišče živo in se sproti posuva,” je pojasnil župan. Po njegovih napovedih bo šele potem, ko bo v četrtek koncesionar očistil vsa drevesa, mogoče ta odsek ceste znova počasi odpreti. Kot je dodal, pa je tam urejen obvoz po državni cesti čez Volče in Kozaršče. Vse domačine in obiskovalce je zato pozval, naj uporabijo ta obvoz.

Na terenu je bilo sicer včeraj 68 gasilcev, na 29 lokacijah pa vse razpoložljive ekipe z delovnimi stroji. Do kritičnih točk se je prebila tudi težka mehanizacija. V četrtek na tem območju pričakujejo tudi pripadnike Slovenske vojske z mehanizacijo.

Od včeraj zvečer do danes zjutraj je na območju Tolmina padlo okrog 70 milimetrov, skupno z včerajšnjim dnem pa okrog 110 milimetrov dežja.

Zaradi meteorne vode so imeli delo gasilci na obali

Vremenska fronta z neurjem, ki je zgodaj zjutraj prešla zahodni del Slovenije, je prizadela območja regijskih centrov za obveščanje Nova Gorica, Koper in Postojna. Gasilci so izvajali protipoplavne ukrepe, črpali meteorno vodo iz objektov in odstranili podrto drevje. Skupno so zabeležili 13 dogodkov, od tega osem na obalnem območju.

Kot so zapisali na Centru za obveščanje RS, je zaradi obilnega deževja meteorna voda poplavila nekaj ulic, pritlične prostore hotela, gostinski lokal, prostore dostave trgovskega objekta ter gospodarski objekt. Ogrožala je tudi nekaj stanovanjskih objektov. Zaradi udara strele je zagorelo drevo. Močan veter pa je podrl nekaj dreves.

V ponedeljek nekaj pred 21. uro je v Piranu sirena javnega alarmiranja opozorila na nevarnost, zaradi visokega plimovanja in južnega vetra pa je morje zalilo nizko ležeče predele obale. Gasilci so pred Tartinijevim trgom postavili protipoplavno baražo in potopne črpalke.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!