Najbolj ogroženi prebivalci Koritnice preventivno že zapuščajo svoje domove

Slovenija 30. Okt 202313:38 > 17:14 0 komentarjev
Baška grapa
Baška grapa (Foto: Aljaž Leban)

V občini Tolmin se je danes sestal občinski štab civilne zaščite, ki je ob slabi vremenski napovedi med drugim pripravil akcijski načrt za ukrepanje v prihodnjih dneh. Najbolj ogroženi prebivalci Koritnice so zaradi napovedi, da bi utegnili vodotoki v prihodnjih dneh znova narasti, sledili pozivu občine Tolmin in preventivno že začeli zapuščati domove.

Teren je izredno namočen, pričakujejo tudi možnost proženja plazov. Na območju Baške grape so zaradi poplavljanja tako rekoč vseh vodotokov morali že v petek začasno evakuirati 15 prebivalcev vasi Koritnica in Klavže. Še danes po petkovi ujmi sicer hitijo s sanacijo.

Kot so sporočili s tolminske občine, so med nujnimi ukrepi na terenu za izvedbo pred največjim deževjem, napovedanim za noč s četrtka na petek, med drugim čiščenje in poglabljanje strug, ureditev improviziranih grap za hudournike, zaščita s protipoplavnimi vrečami, odstranjevanje zemljine in drevja s plazečih pobočij. Po besedah Tolminskega župana Alena Červa, koncesionar trenutno prioritetno ureja prekinjeno cestno povezavo med Hudajužno in Podbrdom, ki bo za osebna in intervencijska vozila prevozna najpozneje v torek. Direkcija za vode ima razpoložljivo mehanizacijo razporejeno po Baški grapi in ostaja na različnih odsekih v pripravljenosti, da ne bi ob potencialnih plazovih ostal del območja odrezan.

Teren v Baški grapi si ogleduje geolog, če bo potrjena ocena ogroženosti zaradi zdrsa plazov, stanovalce ogroženih stanovanjskih objektov čaka odreditev evakuacije. Že dopoldne pa je župan Červ občane pozval, da domove, ki so potencialno ogroženi, ne zapuščajo tik pred zdajci, ampak jih preventivno zapustijo že prej. “Nagovarjamo prebivalce, naj ne čakajo, da imajo vodo na vratih. Takrat je namreč za evakuacijo že prepozno,” je opozoril tudi poveljnik občinskega štaba civilne zaščite Miha Vencelj.

Občina Tolmin poziva tudi občane, naj civilni zaščiti posredujejo podatke o grozečih plazovih, poškodbah na vodotokih in objektih. Območje bo ves čas varovala tudi policija.

Sicer pa so na današnjem sestanku celotnega občinskega štaba civilne zaščite Občine Tolmin zbrani pregledali opravljena dela in stopili v stik z vzdrževalcem državne ceste in pogodbenimi podizvajalci, je dejal poveljnik občinskega štaba civilne zaščite Vencelj. Tolminski župan pa je po sestanku poudaril, da se s Soškimi elektrarnami Nova Gorica dogovarjajo o akcijskem načrtu preventivnega spuščanja večjih količin vode skozi zapornice na jezovih, da ne bi prihajalo do poplav. Navezali so tudi stik s Slovensko vojsko, ki bo po potrebi priskočila na pomoč s svojimi silami in mehanizacijo.

Vremenske napovedi so medtem zaskrbljujoče, zato je trenutno aktiviran celoten sistem vseh služb zaščite in reševanja in drugih javnih služb za ukrepanje v primeru ponovne naravne nesreče, je dodal Vencelj.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!