Na shodu pred RTV Slovenija v podporo novemu zakonu

Slovenija 23. Nov 202219:45 9 komentarjev
Shod za RTV
Borut Živulovič/Bobo

Člani kampanje RTV je ZAkon so v neposredni bližini stavbe Radiotelevizije Slovenija priredili shod v podporo novemu zakonu. Poleg prepoznavnih novinarjev in voditeljev z RTV so se shoda udeležili tudi številni slovenski glasbeniki.

Zvečer se je v bližini stavbe Radiotelevizije Slovenija odvil shod v podporo novemu zakonu o RTV. Udeležili so se ga tudi številni voditelji, novinarji in drugi ustvarjalci javne radiotelevizije.

Zbrane je na začetku shoda nagovorila radijska voditeljica Tatjana Pirc. “Zbrali smo se za zmago neodvisnih kritičnih medijev, neodvisnih kritičnih novinark in novinarjev, za zmago javne, kakovostne, profesionalne, pokončne in neodvisne radiotelevizije,” je poudarila.

Shoda so se med drugim udeležili tudi novinarka Miša Molk, slovenski športni strelec Rajmond Debevec, pesnik in pisatelj Andrej Rozman Roza ter TV-voditelj Marcel Štefančič, ki so spregovorili o pomenu izglasovanja novele zakona o RTVS na nedeljskem referendumu.

Na shodu pa je nastopilo tudi več poznanih slovenskih glasbenikov, med njimi Vlado Kreslin, Zoran Predin, Boštjan Narat, Boštjan Gombač, Rudi Bučar, Fed Horses, Samo Budna in ženski pevski zbor Kombinat.

Dogodek so organizirali Društvo novinarjev Slovenije, Mirovni inštitut, Pravni center za varstvo človekovih pravic in okolja, Zavod za kulturo raznolikosti Open in prijatelji kampanje RTV je ZAkon.

Shod za RTV Shod za RTV
Borut Živulovič/Bobo
Shod za RTV Shod za RTV
Borut Živulovič/Bobo
Shod za RTV Shod za RTV
Borut Živulovič/Bobo
Shod za RTV Shod za RTV
Borut Živulovič/Bobo
Shod za RTV Shod za RTV
Borut Živulovič/Bobo
Shod za RTV Shod za RTV
Borut Živulovič/Bobo
Shod za RTV Shod za RTV
Borut Živulovič/Bobo
Shod za RTV Shod za RTV
Borut Živulovič/Bobo
Shod za RTV Shod za RTV
Borut Živulovič/Bobo
Shod za RTV Shod za RTV
Borut Živulovič/Bobo

Svet delavcev RTV podpira novi zakon

Svet delavcev na Radioteleviziji Slovenija (RTVS) je na današnji izredni seji soglasno podprl novelo zakona o RTVS, ker iz javnega servisa umika neposredni vpliv politike in povečuje delavsko participacijo. Zaposlene na zavodu in javnost je pozval k udeležbi na referendumu.

Svet delavcev je že pred razpisom referenduma generalnega direktorja zavoda Andreja Graha Whatmougha pozval, naj zagotovi dialog o noveli. Člani sveta so razočarani, ker notranje razprave o tako pomembni temi ni bilo in ker zaposleni niso imeli priložnosti sooblikovati stališča do novele. Namesto tega je generalni direktor enostransko kot fizična oseba vstopil v referendumsko kampanjo, v kateri nasprotuje noveli, so zapisali v svetu.

Svet delavcev je soglasno ugotovil, da generalni direktor v referendumski kampanji sodeluje netransparentno, saj ni jasno, kdaj nastopa kot generalni direktor in kdaj kot fizična oseba. Po mnenju sveta delavcev je nastalo tudi nasprotje interesov, saj ima generalni direktor osebni interes, da prepreči uveljavitev novele, ki ukinja njegovo delovno mesto in uvaja upravo.

Programski in nadzorni svet RTVS so pozvali, da ugotovita odgovornost generalnega direktorja in ukrepata v skladu s svojimi pristojnostmi. Direktor Televizije Slovenija (TVS) Uroš Urbanija, odgovorna urednica televizijskega informativnega programa Jadranka Rebernik in varuhinja pravic gledalcev in poslušalcev RTVS Marica Uršič Zupan pa naj utemeljeno odgovorijo na pritožbe javnosti o nestrokovnih in pristranskih referendumskih vsebinah na TVS.

Na Trgu republike so poslanci koalicije danes pozvali k udeležbi na referendumu in glasovanju za uveljavitev novel zakona o vladi, dolgotrajni oskrbi in o RTVS. Izpostavili so pomen referendumov in dodali, da bi z glasovi za volivke in volivci vnovič pokazali, kakšne politike si želijo in da rezultat na zadnjih volitvah v DZ ni bil naključje.

V SDS, ki je predlagateljica vseh treh referendumov, pa so prepričani, da vlada nima argumentov za nobenega od treh zakonov, o katerih se bo na voliščih odločalo v nedeljo. Ob pomanjkanju argumentov pa se predvsem v zadnjih dneh pojavljajo tudi številne laži in manipulacije, so na današnji novinarski konferenci opozorili poslanci SDS Alenka Jeraj, Zvonko Černač in Branko Grims.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje