Na sojenju Kovačiču in Raščanu tožilstvo s spremembo obtožnice razjezilo obrambo

Slovenija 23. Jun 202313:18 0 komentarjev
Matjaž Kovačič
Matjaž Kovačič (Foto: Bor Slana/BOBO)

Nadaljuje se sojenje nekdanjima prvima človekoma Nove KBM Matjažu Kovačiču in Dela Revij Mateju Raščanu zaradi očitkov o sporni terminski prodaji delnic elektro podjetij. Raščana na današnjem sojenju ni bilo. Za nejevoljo obrambe pa je s spremembo obtožnice poskrbelo tožilstvo. Tožilka Mojca Petan Žura je namreč obtožnico dopolnila in v sodni spis vložila nekaj dodatnih dokumentov. Obramba njeni potezi ugovarja, Kovačič pa svojega zagovora ni želel dopolniti, češ da sprememb ne razume.

Nadaljevanje sojenja nekdanjima prvima človekoma Nove KBM Matjažu Kovačiču in Dela Revij Mateju Raščanu zaradi očitkov o sporni terminski prodaji delnic elektro podjetij, povezanih z načrti slednjega, da pride do lastništva Večera, je minilo brez priče, ki se je opravičila.

Specializirano državno tožilstvo Kovačiču očita, da naj bi kot predsednik uprave takrat še druge največje državne banke najprej sklenil posel, s katerim je Nova KBM od Raščanove družbe Kandela kupila delnice Elektra Ljubljana, Elektra Primorska in Elektra Celje za skupno 1,7 milijona evrov.

Pri tem naj bi se zavedal, da je dejanska vrednost delnic nižja in da te sploh ne kotirajo na borzi. Za oba posla je banka še isti dan sklenila terminski pogodbi z družbama M&M Consulting in Vinag, ki naj za izpolnitev zavez sploh ne bi imeli dovolj denarja. Njun cilj naj bi bil, da bi Kandela z denarjem, ki bi ga pridobila, plačala aro za nakup časopisne hiše Večer.

Medtem ko tožilstvo Kovačiču očita zlorabo položaja, ker naj bi z dvema posloma leta 2010 pridobil nekaj več kot milijon evrov premoženjske koristi družbi Kandela, pa Raščanu obtožnica očita pomoč pri omenjenem kaznivem dejanju.

“Tožilka želi ustvariti neko veliko kriminalno zgodbo, ki je ni”

Tožilka Mojca Petan Žura je v obtožnico zdaj še dodala, da je Kovačič terminske posle sklenil le zato, da bi se izognil odločanju kreditnega odbora glede odobritve kredita, ki ga Kandela ne bi dobila, saj je bila kreditno nesposobna in z negativnim kapitalom, skratka zrela za insolvenčni postopek.

V sodni spis je vložila nekaj dodatnih dokumentov, med drugim tudi tiste, povezane z družbo Monera, s katerimi želi dokazati podoben modus operandi glede kreditiranja še ene od Raščanovih družb, ki je sicer del vzporednega sodnega postopka na mariborskem sodišču.

Kovačič kljub vidni nejevolji zaradi spremembe obtožnice danes ni želel dopolniti zagovora, saj da sprememb sploh ne razume, njegov zagovornik Črt Šatej pa je dejal, da obramba tako ali tako vztraja pri ugovoru zoper obtožnici, da pa papir očitno prenese vse, vendar si bodo pripombe pridržali za sklepno besedo.

Po njegovem mnenju tožilka očitno želi zaradi šibkosti obtožnice širiti predmet zadeve in ustvariti neko veliko kriminalno zgodbo, ki pa je ni. Ob tem je opozoril, da bi lahko specializirano državno tožilstvo že na začetku združilo obe kazenski zadevi, pa tega samo ni želelo, nikomur pa, je dodal, ni mogoče za isto zadevo soditi v dveh različnih sodnih postopkih.

Predsednica senata Karmen Krajnc je na predlog tožilke, ki se je odpovedala neposrednemu zaslišanju odvetnika Mira Senice, danes zgolj prebrala njegovo kratko izpoved v preiskavi leta 2018, v kateri je pojasnil okoliščine prodaje svojih delnic elektropodjetij in povedal, da je kupnino prejel kot fizična oseba v nekaj dneh. Pozna tako Raščana kot Kovačiča, ne ve pa, da bi se kdaj z njima pogovarjal okoli teh poslov.

Sodnica je naslednji narok razpisala za 7. julij, ko naj bi zaslišali še nekdanjega vodjo sektorja za investicije v Novi KBM Igorja Muhiča, ki se je tokrat zaradi odhoda na dopust opravičil. Če ne bo presenečenj, je sodnica za tem narokom že napovedala sklepne besede in sodbo.

Na današnjem naroku ni bilo Raščana, ki je soglašal, da se ta opravi kljub njegovi odsotnosti, sodnica pa je ob tem njegovo zagovornico opozorila, da sodna pošta njenega klienta zelo težko doseže in da mu jo uspejo vročiti šele s pomočjo detektiva.

Vse N1ajboljše: Kaj se dogaja v zakulisju N1?

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!