Na Twitterju zakrožila lažna novica. Ljubljanski vrtec objavo prijavil policiji

Slovenija 06. Maj 202321:55 26 komentarjev
Lažna fotografija
(Fotografijo otrok smo zameglili) Vir: Posnetek zaslona/Twitter

Na družbenem omrežju Twitter je zakrožila fotografija otrok v vojaških uniformah z maketami pušk, ob kateri je bilo pripisano, da gre za otroke iz ljubljanskega vrtca Ledina med pohodom po Poti ob žici. Vendar to ne drži. Fotografija je nastala leta 2019 v Rusiji, in sicer med parado predšolskih otrok pred dnevom zmage. Ravnateljica vrtca je starše obvestila, da je objava lažna in da so zadevo že prijavili policiji.

Pohoda Pot ob žici, s katerim v Ljubljani obeležujejo osvoboditev mesta leta 1945, se vsako leto udeležijo tudi vrtci, osnovne ter srednje šole. Pot poteka po trasi, kjer so italijanski okupatorji skupaj z več kot sto bunkerji postavili ograjo iz bodeče žice. Pohodi po tej trasi potekajo že vse od leta 1946.

Tridnevna prireditev, ki vsako leto privabi več deset tisoč udeležencev, se je začela v četrtek s pohodom otrok iz ljubljanskih vrtcev. Četrtkovega pohoda se je udeležilo skoraj 6.000 otrok, na petkovem pohodu šolarjev pa je sodelovalo približno 13.000 šolarjev.

Na družbenem omrežju Twitter pa je danes zakrožila fotografija otrok v uniformah, ki korakajo in v rokah držijo plastične replike orožja. Ob tem je uporabnik, ki je medtem profil na družbenem omrežju Twitter že izbrisal, zapisal: “Vrtec Ledina danes na Poti ob žici.”

Vendar to ne drži. Na fotografiji niso otroci ljubljanskega vrtca Ledina med pohodom. Objavljena fotografija je bila posneta leta 2019 v Rusiji in je takrat sprožila veliko ogorčenja. V mestu Pjatigorsk so otroke pred dnevom zmage, ki ga v Rusiji obeležujejo 9. maja, namreč oblekli v vojaške uniforme in jih opremili z maketami ameriških pušk M16.

Objavo s pripisom, da gre za otroke iz vrtca Ledina, je delilo več uporabnikov družbenega omrežja, med drugim tudi nekdanja poslanka SDS Mojca Škrinjar. Ko so jo drugi uporabniki opozorili, da ne gre za fotografijo vrtca, je poslanka zapisala: “Žal mi je, da je kdo tako grdo zlorabil vrtec Ledina. In priznam, sem se čudila, saj vem, da je dober. Toda danes so ljubljanski ravnatelji prisiljeni, da obešajo reklamo za LGBT v vrtce in ne bi se čudila, če bi jih napodili k temu.”

Na deljenje fotografije in pripisa, da gre za ljubljanski vrtec, so se odzvali tudi v vrtcu Ledina. Na spletni strani so objavili zapis, v katerem so starše obvestili, da sta slika in vsebina lažni ter dodali, da so zadevo že prijavili policiji.

Obvestilo Vrtca Ledina
Posnetek zaslona/Vrtec Ledina

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje