Na mejnem prehodu Vinica potniki čakajo več kot šest ur

Slovenija 31. Jul 202107:59 > 18:10 1 komentar
Prometna gneča
Fotografija je simbolična. (foto: Bobo)

Na vrhuncu turistične sezone je na cestah gneče, za prestop meje se čaka tudi po več ur. Zastoji so pred mejnim prehodom Obrežje, pred predoroma Karavanke in Ljubelj ter na posameznih odsekih na primorski avtocesti v smeri proti Ljubljani. Vozniki za vstop na Hrvaško čakajo tudi več kot šest ur.

Na mejnih prehodih je že od jutra gneča. Kot kažejo podatki prometnoinformacijskega centra za državne ceste, je na dolenjski avtocesti med priključkom Brežice in mejnim prehodom Obrežje proti Hrvaški kolona vozil dolga poldrugi kilometer.

Proti Avstriji zastoj dolg sedem kilometrov

Na gorenjski avtocesti pred predorom Karavanke proti Avstriji je zastoj dolg sedem kilometrov. Policija zato voznike prosi k upoštevanju prometnih pravil ter opozarja, da na počivališčih pazite na svojo lastnino. V vozilih in na vročini ne puščajte živali in otrok. “Lokalno prebivalstvo prosimo za uporabo vzporednih in lokalnih cest in se jim za to zahvaljujemo,” so še dodali na policijski Upravi Kranj.

Vozniki, namenjeni proti Kranjski Gori, lahko uporabijo že izvoz Jesenice vzhod, Lipce. Na avstrijski strani predora Karavanke je kolona vozil v smeri proti Sloveniji dolga osem kilometrov. Predor proti Sloveniji občasno zapirajo. Zastoj je tudi na glavni cesti Tržič-Ljubelj pred predorom Ljubelj proti Avstriji. Predor zaradi kontrole na avstrijski strani občasno zapirajo. Gneča je tudi na primorski avtocesti v smeri proti Ljubljani, in sicer na posameznih odsekih med Uncem in Vrhniko.

Gnečo mogoče pričakovati vse do ponedeljka

Čakalne dobe so na več mejnih prehodih s Hrvaško močno podaljšane. Na prehodu Vinica se za izstop iz države čaka več kot šest ur, za vstop pa do dve uri, na prehodih Jelšane in Starod je čakalna doba za izstop štiri ure in za vstop več kot dve uri, na prehodu Petrina vozniki za izstop čakajo štiri ure in za vstop dve uri.

S tem koncem tedna se sicer začenjajo počitnice v nekaterih državah, gre pa tudi za vrhunec turistične sezone. Zato je ta konec tedna mogoče pričakovati močno povečan promet skozi Slovenijo proti mejnim prehodom s Hrvaško in Avstrijo. V prometnoinformacijskem centru močno povečan promet in čakalne dobe na mejnih prehodih pričakujejo vse do ponedeljka.

Voznike so na prometnoinformacijskem centru pozvali, naj še preden se odpravijo na pot preverijo čakalne dobe in so pri tem pozorni tudi na manjše mejne prehode. Priporočajo uporabo manj obremenjenih prehodov ter pripravo vseh dokumentov, saj se s tem skrajšajo postopki na meji in čakalne dobe.

Voznikom na prometnoinformacijskem centru še priporočajo, da pred odhodom na dopust preverijo svoje vozilo, se na pot odpravijo spočiti ter si privoščijo več postankov. Predlagajo tudi spremljanje razmer na cestah, načrtovanje poti ob manj prometno obremenjenih terminih in odsekih ter spremljanje vremenskih razmer.

Zaradi povečanega števila naletov na prometnoinformacijskem centru priporočajo tudi upoštevanje varnostne razdalje in prilagoditev hitrosti. Že v petek je bilo treba na nekaterih mejnih prehodih za izstop iz države čakati več ur.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje