Potrjenih 19 okužb s salmonelo, med okuženimi tudi 5-letnik

Slovenija 23. Nov 202209:56 > 12:02 0 komentarjev
N1

Nacionalni inštitut za javno zdravje skupaj z Upravo za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin preiskuje povečano število primerov salmoneloze v Sloveniji, po zadnjih podatkih NIJZ je trenutno potrjenih 19 primerov v štirih regijah. Pet ljudi je zaradi okužbe s salmonelo pomoč poiskalo v Splošni bolnišnici Murska Sobota. Kot so za N1 pojasnili v pomurski bolnišnici, so štirje bolniki bili že odpuščeni, eden pa po dveh dneh hospitalizacije še vedno potrebuje bolnišnično oskrbo. Vir okužbe naj bi bil biftek, v katerem so že potrdili salmonelo eneritidis. Povezavo med samim biftkom in obolelimi pa bo potrdila ali ovrgla molekularna preiskava, ki še poteka.

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) je pred dnevi sporočil, da je bila njihova epidemiološka služba obveščena o povečanem številu prijavljenih salmoneloz, ki so jih sprva obravnavale območne enote Ravne na Koroškem, Murska Sobota in Celje.

Epidemiologinja Sanja Vuzem z NIJZ je pojasnila, da so primere najprej zaznali v murskosoboški bolnišnici, v enakem obdobju so o tem poročali tudi na Ravnah na Koroškem in v Celju. Do srede do 12. ure so potrdili 19 primerov okužb, starost bolnikov je od 5 do 71 let. Povprečna starost je 29 let. Potrdili so jih v štirih regijah, poleg omenjenih tudi na območju Ljubljane. Hospitaliziranih je bilo enajst bolnikov, večina je že odpuščena.

Pri večini primerov je pri vprašanih izstopala možnost uživanja enakega živila, in sicer tatarskega biftka v času martinovanja. “Nekaj dni se je razvijala klinična slika prebavnih težav, pri nekaterih je ta zahtevala tudi hospitalizacijo,” je dejala Vuzem. Po njenih besedah je s salmonelami lahko okuženo surovo meso, bakterija se lahko pojavi pri katerem koli mesu. Širijo se s slabo toplotno obdelavo. “Širijo se lahko tudi z dotikom, slabšo higieno rok,” je pojasnila in dodala, da je smrtnost pri okužbi s salmonelo nizka. Obenem je opozorila, naj v prazničnih dneh s hrano ravnamo varno ter jo dobro toplotno obdelamo.

Epidemiologi so izvedli nadaljnje postopke nadzora in se odločili za podrobnejšo mikrobiološko analizo pri bolnikih.

Direktor inšpekcije za varno hrano Branko Podpečan je potrdil, da so v ponedeljek prejeli informacijo od NIJZ, da obravnava več okužb pri ljudeh s salmonelo. Na podlagi tega so sprožili preiskave treh trgovskih verig in dveh proizvajalcev ter pri enem proizvajalcu mesnih izdelkov ugotovili salmonelo. Podpečan je poudaril, da v tej fazi še ne morejo 100-odstotno potrditi neposredne povezave med primeri, ki jih obravnava NIJZ, ter s tem primerom ugotovljene salmonele. Inšpekcijski nadzor namreč še poteka.

V spornem biftku salmonela enteritidis. Preiskava bo pokazala, ali je bila ta navzoča pri obolelih

Vodja sektorja za nadzor hrane pri upravi za varno hrano Nadja Škrk je potrdila, da so salmonelo potrdili pri slovenskem proizvajalcu mesnih izdelkov. “V skladu s postopki smo v torek sprožili pregled, kjer se je preverjala sledljivost proizvoda in sledljivost surovin, pa tudi njihova varnost,” je pojasnila in dodala, da so preverili tudi higienske postopke: čiščenje opreme in prostorov ter zdravstveno stanje zaposlenih v tem podjetju. Ugotovitve še čakajo.

Škrkova je povedala, da so v Mesninah Štajerske prek Lidla prejeli prijavo stranke o črevesnih težavah, zato so sami poslali vzorce tatarskega bifteka v analizo. Uradni izid so dobili v torek, v sredo pa so potrdili, da gre za salmonelo enteritidis. Molekularne analize bodo zdaj pokazale, ali je bila ta prisotna tudi pri obolelih. Poreklo mesa je po besedah Škrkove špansko.

Biftek umaknjen s trgovskih polic

V mesnici Fingušt so sicer že sinoči za N1 potrdili, da naj bi okuženi s salmonelo uživali njihov biftek. Uprava za varno hrano je na svoji spletni strani včeraj objavila odpoklic dveh serij biftka, ki je bilo v prometu. Živilo je bilo naprodaj v poslovalnicah Eurospina, Lidla in v maloprodaji Jožef Fingušt s.p.

Pristojni kupce pozivajo, da zaradi možnega tveganja za zdravje izdelka ne uživajo. Izdelek pa naj vrnejo v katerokoli izmed trgovin.

n1

Pet ljudi pomoč poiskalo v murskosoboški bolnišnici

Od minulega torka, 15. novembra, je salmonela bila potrjena pri 5 bolnikih, ki so pomoč poiskali v v Splošni bolnišnici Murska Sobota (SBMS). Štirje od petih pacientov so bili že odpuščeni in so v zadovoljivem splošnem stanju, so v SBMS pojasnili za N1 in dodali, da en bolnik po dveh dneh hospitalizacije še vedno potrebuje bolnišnično oskrbo.

Po neuradnih informacijah je bilo menda vsem obolelim skupno, da so pred tem zaužili v eni od trgovin kupljeni biftek, kar so bolniki povedali osebju v pomurski bolnišnici. Ugotavljanje vzroka je sicer SBMS prepustila epidemiologom.

Na podlagi prejetih informacij, ki jih je prejela epidemiološka služba NIJZ, je poizvedovanja in inšpekcijski nadzor začela tudi UVHVVR. Na podlagi doslej zbranih podatkov so bili sprejeti prvi previdnostni ukrepi.

Za preprečevanje bolezni pomembna toplotna obdelava živil

Pristojne službe poudarjajo, da je za preprečevanje bolezni pomembna dobra toplotna obdelava živil, zlasti surovega mesa. Treba je preprečiti t. i. navzkrižno kontaminacijo živil v kuhinji, zato svetujejo, da se za obdelavo surovega mesa uporablja poseben pribor.

Svetujejo tudi, da se hitro pokvarljiva živila hranijo v hladilniku pri temperaturi, nižji od štirih stopinj Celzija, pri čemer naj se surova živila ne dotikajo živil, ki so že pripravljena za zaužitje. Še en nasvet v izogib okužbi pa je skrb za dobro osebno higieno – umivanje rok po uporabi stranišča, po menjavi plenic, po rokovanju s surovimi živili, zlasti surovo perutnino, pa tudi sicer pred in med pripravo hrane.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!