Na zahtevo SDS bo v ponedeljek seja odbora za kulturo o stopnjevanju sovražnosti

Slovenija 24. Nov 202213:51 4 komentarji
Državni zbor
Matija Sušnik/DZ

Predsednica odbora državnega zbora za kulturo Tamara Vonta (Gibanje Svoboda) v odgovoru na poziv poslanske skupine SDS, naj čim prej skliče nujno sejo odbora, na kateri bi na zahtevo SDS obravnavali stopnjevanje sovražnosti, spodbujanje nasilja in napadov proti posameznikom zaradi njihovih vrednot, odgovarja, da bo ta v ponedeljek, 28. novembra. SDS je Vonti namreč očitala, da tudi po preteku 14-dnevnega roka po vložitvi njihove zahteve za sklic izredne seje, do tega ni prišlo.

Predsednica državnozborskega odbora za kulturo in poslana Gibanja Svoboda Tamara Vonta je v sporočilu za javnost zapisala, da je SDS nanjo 9. novembra naslovila zahtevo za sklic nujne seje o “dejanjih na področju medijev in kulture, ki načrtno stopnjujejo sovražnost, spodbujajo nasilje in napade proti posameznikom na podlagi njihovih vrednot, prepričanj ali svetovnega nazora”.

Na zahtevo je odgovorila 17. novembra in v dopisu navedla, da se z razpravo o navedeni problematiki strinja, in hkrati poslanski skupini SDS predlagala, da bi zaradi celostne obravnave tematike sklicali skupno sejo treh odborov, in sicer poleg odbora za kulturo še odborov za notranje zadeve in pravosodje.

Razlog je bil v preložitvi 13. nujne seje odbora za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo, ki je bil sklicana na zahtevo SDS na skoraj identično tematiko. “Iz magnetograma seje izhaja, da se je s preložitvijo seje odbora za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo ter sklicem širše seje strinjala tudi SDS,” je navedla.

V dopisu je Vonta, kot navaja, SDS izrecno prosila, da se do predloga opredeli in jo o odločitvi obvesti. Do poteka roka za izvedbo seje, 23. novembra, odgovora ni prejela, je pa prejela dopis SDS, ki so ga povzemali številni mediji. V njem so Vonto pozvali, naj upošteva poslovniška določila pri sklicevanju sej odbora za kulturo, saj da so nanjo že 9. novembra naslovili zahtevo za sklic nujne seje, poslovnik državnega zbora pa določa, da mora biti seja izvedena v 14 dneh po vložitvi zahteve poslanske skupine.

Poslanska skupina SDS meni, da je problematika potrebna razprave zaradi fizičnega napada na “našega poslanca Branka Grimsa pred državnim zborom konec oktobra in zaradi verbalnih napadov, žaljenja in pljuvanja poslank in poslancev, menimo, da je skrajni čas za skupno in hitro ukrepanje”.

Razpravo na to temo je 15. novembra začel že odbor državni zbor za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo, vendar so sejo prekinili. Kot so za STA takrat pojasnili v poslanski skupini Svoboda, naj bi bila v prihodnje sklicana skupna seja odbora za notranje zadeve in odbora za pravosodje. Tamara Vonta je še zapisala, da bo seja odbora za kulturo v ponedeljek, 28. novembra.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje