Težave z davčno olajšavo za prostovoljne gasilce: kdo je upravičen in kdo ne?

Slovenija 16. Apr 202208:23 > 08:25 0 komentarjev
Gasilci
BOBO

V skladu z novelo zakona o dohodnini, sprejeto v začetku marca, lahko novo olajšavo v višini 1.500 evrov poleg starejših od 70 let uveljavijo tudi tisti, ki prostovoljno in nepoklicno opravljajo operativne naloge zaščite, reševanja in pomoči. A gasilci olajšave ne morejo koristiti, saj - kot pravijo na gasilski zvezi - še ni kriterijev za priznavanje operativnega dela gasilca.

Ena od novosti pred kratkim prenovljenega zakona o dohodnini je olajšava za rezidente, ki opravljajo naloge zaščite, reševanja in pomoči. Olajšava velja za nazaj, od začetka leta, a je denimo gasilci pri mesečnem obračunu plače še ne morejo koristiti. Kot pravijo na gasilski zvezi, namreč še ni kriterijev za priznavanje operativnega dela gasilca.

Zakon velja za prostovoljne operativne gasilce, ki naloge opravljajo nepretrgoma najmanj deset let in so vpisani v evidenco, ki jo vodi Uprava RS za zaščito in reševanje. Ti bodo tako pri enaki bruto plači manj obdavčeni in bodo posledično dobili višjo neto plačo.

Sprememba za gasilce je bila sprejeta v okviru marca sprejete novele zakona o dohodnini, s katero je bila dvignjena tudi splošna olajšava za vse zavezance za dohodnino. Ta se bo do leta 2025 postopno zvišala z današnjih 3.500 evrov na 7.500 evrov.

Ne ve se, kdo je upravičen

Na finančnem ministrstvu so zagotovili, da lahko upravičenci novo olajšavo že uveljavljajo med letom. Za te potrebe so bile namreč že sprejete ustrezne spremembe pravilnika o izvajanju zakona o davčnem postopku, ali izpolnjuje pogoje za uveljavljanje olajšave, pa lahko pri Upravi RS za zaščito in reševanje preveri vsak sam.

Drugačnega mnenja so na Gasilski zvezi Slovenije, kjer trdijo, da nove olajšave pri mesečnem obračunu plače še ni mogoče uveljavljati. Najprej je treba izdelati in potrditi model, s katerim se bodo ugotavljali pogoji za upravičenost do olajšave za posamezne operativne gasilce, so prepričani. Gasilska zveza ima po podatkih na spletu okoli 130 tisoč članov, a vsi niso operativni gasilci, ki posredujejo na intervencijah.

Kriterije pripravljajo na Gasilski zvezi Slovenije v sodelovanju z Upravo RS za zaščito in reševanje. Kdaj bodo pripravljeni, še ni znano, so sporočili iz uprave.

MF: Zadostuje obvestilo delodajalcu

Po pojasnilih finančnega ministrstva pa zadošča, če zavezanec, ki želi, da se mu ta olajšava upošteva pri izračunu akontacije dohodnine, o tem le pisno obvesti glavnega delodajalca, izplačevalca pokojnine oziroma izplačevalca drugega dohodka.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!