V državni zbor prihaja Jonas Žnidaršič: kdo bodo preostali nadomestni poslanci

Slovenija 12. Maj 202206:58 > 09:04
SD
Borut Živulović/BOBO

Ker se bodo nekateri novoizvoljeni poslanci preselili v vlado Roberta Goloba, jih bodo v državnem zboru zamenjali nadomestni poslanci. V stranki SD bo poslansko mesto Tanje Fajon zasedel igralec in voditelj Jonas Žnidaršič, Roberta Goloba pa bo nadomestil župan Borovnice Bojan Čebela. Kateri nadomestni poslanci bodo še prišli v državni zbor?

Predsednik Gibanja Svoboda Robert Golob je včeraj predstavil večino imen kandidatov za nove ministre. Golob bo postal predsednik vlade, zato bo njegovo poslansko mesto zasedel župan Borovnice Bojan Čebela; v volilni enoti Ljubljana Center je prejel 5.873 glasov. Med poslanci Gibanja Svobode, ki se selijo med ministre, je tudi Matej Arčon, nekdanji župan Nove Gorice, ki je kandidat za ministra brez resorja za Slovence v zamejstvu in po svetu. Če bo potrjen, bi v parlament namesto njega prišel poslanec Danijel Bešič Loredan, a ker je Bešič Loredan kandidat za ministra za zdravje, bo nadomestni poslanec postal nekdanji televizijski novinar Aleksander Prosen Kralj, ki je v volilni enoti Postojna prejel 4.266 glasov.

Namesto Tanje Fajon, ki je kandidatka za ministrico za zunanje in evropske zadeve, bo v parlament prišel igralec in voditelj Jonas Žnidaršič, ki je v volilni enoti Ljubljana Center prejel 992 glasov. V državni zbor se je uvrstil tudi Matjaž Han, ki je kandidat za gospodarskega ministra. Njegovo poslansko mesto v DZ bo zasedel Soniboj Knežak, ki je bil poslanec že v prejšnjem sklicu parlamenta; v volilni enoti Novo mesto je prejel 1.525 glasov.

Kandidat za ministra za solidarno prihodnost je koordinator Levice Luka Mesec. Njegovo poslansko mesto bi sicer morala zasesti Asta Vrečko, a se jo omenja kot najverjetnejšo kandidatko za ministrico za kulturo. Če jo bodo potrdili tudi organi stranke in bo kasneje postala ministrica, bo njen nadomestni poslanec postal Dan Juvan. Ta je v volilni enoti Ljubljana Center prejel 1.235 glasov. Odprto ostaja še mesto ministra za delo, socialo in družino, ki bo prav tako pripadlo Levici. Če bo ta resor prevzel Matej T. Vatovec, ki se ga najpogosteje omenja, se bo na njegov poslanski stol usedel Bojan Pahor, podpredsednik Zveze združenja borcev za vrednote NOB Slovenije. V volilni enoti Postojna je prejel 891 glasov.

Preberite tudi članek Kdo so novi poslanci: objavljamo seznam.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.