Policisti v poostrenem nadzoru nad tovornjaki izrekli za več tisoč evrov glob

Slovenija 29. Mar 202310:19 0 komentarjev
Nadzor tovornjakov na avtocesti
Policijska uprava Celje

Celjski policisti so preteklo noč izvedli poostren nadzor nad tovornjaki na avtocesti. Izstopala sta dva tuja in slovenski voznik.

Policisti Postaje prometne policije Celje so danes ponoči poostreno nadzirali tovorni promet na avtocesti A1. Posebno pozornost so namenili kontroli nepravilno naloženih tovorov ter spoštovanju socialne zakonodaje, so sporočili s Policijske uprave Celje.

Med drugim so celjski policisti ustavili romunskega voznika tovornjaka s priklopnikom in ugotovili, da je bilo vozilo preobremenjeno. Pri kontroli zapisovalne opreme – elektronskega tahografa, ki beleži aktivnosti voznika, pa so ugotovili, da je bila naprava manipulirana in ni prikazovala točnih podatkov o vožnji in aktivnostih voznika. Vozilo so izključili iz prometa, odvzeli registrske tablice in odredili izredni tehnični pregled. Vozniku so izrekli 770 evrov globe, odgovorni pravni osebi pa 4.400 evrov globe.

V času nadzora so ustavili tudi voznika madžarskega tovornjaka s priklopnikom in ugotovili, da je v tahografu uporabljal drugo kartico. Prav tako so ugotovili še druge kršitve socialne zakonodaje in nepravilnosti zaradi nalaganja tovora po Zakonu o pravilih cestnega prometa ter Zakona o cestah. Vozniku so izrekli 2.840 evrov globe, odgovorni pravni osebi pa 8.640. Oba voznika sta globe v polovičnem znesku poravnala na kraju.

Ustavili so tudi slovenskega voznika tovornjaka s priklopnikom, ki v tovornjaku ni imel podatkov o vožnji za preteklih 28 dni, prav tako ni pravilno uporabljal preklopnih mehanizmov elektronskega tahografa, ki beležijo aktivnosti voznika, in ni imel voznikove kartice. Vozniku so izrekli 2.250 evrov globe, zoper pravno osebo pa uvedli prekrškovni postopek.

Pogoste kršitve socialne zakonodaje

Kršitve socialne zakonodaje, ki varuje voznike pred prekomernim delom, pretirano utrujenostjo, so precej pogoste. Vozniki, ki niso spočiti, za vožnjo niso dovolj psihofizično pripravljeni in predstavljajo nevarnost zase in tudi za druge udeležence v cestnem prometu, opozarja Milena Trbulin s PU Celje.

Nadzor tovornjakov na avtocesti Nadzor tovornjakov na avtocesti
Policijska uprava Celje
Nadzor tovornjakov na avtocesti Nadzor tovornjakov na avtocesti
Policijska uprava Celje
Nadzor tovornjakov na avtocesti Nadzor tovornjakov na avtocesti
Policijska uprava Celje

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!