Najstrožji ukrep v zdravstveni negi: babici prvič doslej odvzeli licenco

Slovenija 15. Maj 202410:36 > 15:02 0 komentarjev
dojenček
PROFIMEDIA

Zavodu Pinard, ki je sodeloval pri porodih na domu, je ministrstvo za zdravje začasno odvzelo dovoljenje za opravljanje dejavnosti, poroča Dnevnik. Zastopnica zavoda Tejča Moškrič, nekoč Teja Škodič Zakšek, je namreč ravnala v nasprotju s smernicami za porod na domu, ki jih je leta 2018 celo sama pomagala oblikovati. Gre za najstrožji ukrep v zdravstveni negi in babištvu doslej.

Časnik Dnevnik poroča, da je ministrstvo za zdravje 1. marca letos začasno odvzelo dovoljenje za opravljanje zdravstvene dejavnosti zasebnemu zavodu Pinard iz Postojne, ki je sodeloval pri porodih na domu.

Za najstrožji ukrep v zdravstveni negi in babištvu doslej so se odločili na podlagi strokovnega nadzora zbornice zdravstvene in babiške nege, je pojasnilo ministrstvo. Zastopnica zavoda Pinard je babica Tejča Moškrič, nekoč Teja Škodič Zakšek. Pred časom je bila po poročanju Dnevnika tudi predstojnica oddelka za babištvo na ljubljanski zdravstveni fakulteti. Leta 2018 je sodelovala pri pripravi strokovnih smernic za porod izven porodnišnice, brez licence pa ostala prav zaradi kršenja teh.

Predsednica Zbornice zdravstvene in babiške nege Slovenije Monika Ažman je namreč za časnik povedala, da so se odločili za odvzem licence babici za eno leto, ker je ravnala v nasprotju s smernicami za porod na domu. Te predvidevajo, da porod izven porodnišnice ni primeren za nosečnice, ki imajo sladkorno bolezen, ali pa po prvem porodu s carskim rezom. Smernice vključujejo tudi postopke, če se pri porodu zaplete.

Na ministrstvu za zdravje so za N1 pojasnili, da je Zbornica – Zveza prejela več prijav nad delom dotične babice, strokovni nadzor pa je bil izveden redno po programu strokovnih nadzorov za leto 2022.

Po poročanju časnika gre za prvi odvzem licence na področju zdravstvene nege in babištva v Sloveniji. Kot je še pojasnila Ažman, je zbornica zavod Pinard preverjala v več nadzorih, za zdaj pa so končali redni nadzor, ki so ga sprožili leta 2022.

Tejča Moškrič, nekoč Teja Škodič Zakšek, je 15. aprila letos sicer začela postopek redne likvidacije zavoda.

Na ministrstvu za zdravje so poudarili, da je po mnenju slovenske stroke porod v porodnišnici najbolj varna oblika poroda tako za mater kot za novorojenca. “Zdravniška in babiška stroka sta enotni in zaradi tveganja porod doma odsvetujeta. Vsem porodnicam in njihovim novorojencem je v okviru mreže štirinajstih porodnišnic omogočen porod v kontroliranem bolnišničnem okolju,” so zapisali.

Dodali so, da se zavedajo, da nekatere porodnice vseeno želijo roditi doma, zato je ministrstvo konec februarja letos imenovalo delovno skupino za posodobitev dokumenta “Strokovne usmeritve za načrtovani porod doma”, ki je že pričela s svojim delom.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!