Nakupovalno središče, stanovanja, hotel … Tako bo videti Emonika

Slovenija 21. Mar 202214:11 > 14:40 4 komentarji
Emonika
Foto: Mestna občina Ljubljana

V Ljubljani naj bi se po napovedih že prihodnji mesec začela gradnja Emonike. Ob novi železniški in avtobusni postaji bo središče mesta bogatejše tudi za veliko nakupovalno središče, stanovanja in poslovne prostore. Na Bavarskem dvoru pa naj bi zrasla najvišja stolpnica v Ljubljani.

Mestna občina Ljubljana (Mol) je leta 2002 izpeljala mednarodni natečaj za ureditev območja ljubljanske železniške in avtobusne postaje. Po prvotnih načrtih bi morala projekt do leta 2010 zgraditi družba Trigranit, a se je vmes večkrat zapletlo. Pristojni zdaj napovedujejo, da bi lahko v kratkem, več kot 20 let pozneje, v Ljubljani končno le zasadili prvo lopato.

Sredstva za javni del projekta Ljubljanskega potniškega centra, torej železniško in avtobusno postajo, bodo prispevale država in Slovenske železnice. Zasebni del projekta pa bo gradila družba Mendota Invest, hčerinska družba sklada OTP Real Estate Investment Fund, ki je del skupine OTP. Ta je v Sloveniji tudi lastnica SKB banke, poteka pa tudi prevzem bančne skupine NKBM. V družbi OTP aktivnosti v zvezi s projektom Emonika za zdaj ne želijo komentirati. Napovedali pa so, da bodo več informacij predstavili v kratkem.

Sta pa skorajšnjo gradnjo Emonike prejšnji teden napovedala minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec in ljubljanski župan Zoran Janković, ki sta podpisala dogovor o izvedbi in financiranju projektov na območju občine. Ena od pomembnejših točk dogovora je tudi ureditev novega podvoza pod železnico na Dunajski cesti pri železniški postaji, s čimer se bo začela gradnja Emonike. Vrtovec je začetek del napovedal za mesec april. 

Ljubljana je projekt že predstavila na sejmu v Cannesu

Novo ureditev območja je na predstavitvi v Cannesu v Franciji, kjer je marca potekal največji investicijsko-nepremičninski sejem v Evropi, napovedala tudi ljubljanska občina. Na sejmu so predstavili tudi druge projekte v središču mesta.

Emonika Emonika
Mestna občina Ljubljana
Emonika Emonika
Mestna občina Ljubljana
Emonika Emonika
Mestna občina Ljubljana

S fotografij in iz opisov, ki so objavljeni na spletni strani projekta, je razvidno, da bodo na območju železniške in avtobusne postaje tudi novi poslovni prostori, nakupovalno središče, stanovanja in hotel. Ob tem je družba objavila tudi nove renderje stavb.

Poslovni prostori

Na severnem delu Emonike bo več kot 19.500 kvadratnih metrov pisarniških prostorov z več kot 790 parkirnimi mesti. Poslovne kapacitete projekta dopolnjuje tudi stolpnica v južnem delu, ki bo z 20 nadstropji najvišja stavba v Ljubljani. V njej bo več kot 10.000 kvadratnih metrov pisarniških prostorov. Kot je zapisal investitor, bodo poslovni prostori primerni tako za velike korporacije ter mala in srednje velika podjetja kot za podjetniške inkubatorje zagonskih podjetij.

Emonika
Emonika.si

Nakupovalno središče

Na južnem delu projekta, ob Trgu Osvobodilne fronte, bo zraslo novo nakupovalno središče, kjer bo na voljo 24.500 kvadratnih metrov površin in več kot 80 trgovin. Za obiskovalce bo na voljo 900 parkirnih mest.

Emonika
Emonika.si

Hotel

Ob nakupovalnem središču bo tudi hotel s 153 sobami in vrtom visoko nad mestom. Gostom in obiskovalcem bodo na voljo hotelska restavracija, saloni, konferenčni prostori, klub in sobe z zasebnimi terasami.

Emonika
Emonika.si

Več kot 200 stanovanj

Ob Vilharjevi cesti bo na voljo več kot 205 stanovanj ter penthouse stanovanj s strešnimi vrtovi.

Emonika
Emonika.si

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje