Namesto Arčona v poslanskih klopeh še naprej Prosen Kralj

Slovenija 31. Avg 202310:05 0 komentarjev
Matej Arčon
Matej Arčon. (Foto: Žiga Živulović jr./BOBO)

Državni zbor je v uvodu današnje seje znova potrdil mandat nadomestnega poslanca Aleksandru Prosenu Kralju, ki tako ostaja v poslanskih vrstah namesto Mateja Arčona, ministra za Slovence v zamejstvu in po svetu. Po odstopu z ministrskega mesta bi ta pravica sicer pripadla Danijelu Bešiču Loredanu, a se ta za to ni odločil.

Po tistem, ko je Matej Arčon zaprisegel kot minister za Slovence v zamejstvu in po svetu, je julija lani namesto njega v poslanske klopi prišel nekdanji televizijski novinar Aleksander Prosen Kralj. Arčona bi v parlamentarnih klopeh glede na volilni izid sicer moral naslediti Danijel Bešič Loredan, a je ta postal minister za zdravje.

Potem ko je Bešič Loredan s funkcije ministra odstopil, bi imel pravico prevzeti mandat poslanca, a je Državno volilno komisijo (DVK) obvestil, da se za to ni odločil. V pismu komisiji je med drugim zapisal, da se umika iz politike.

Premier Robert Golob je odstopno izjavo Bešiču Loredanu zaradi različnih pogledov na delovanje javnega zdravstva v podpis ponudil 7. julija. Državni zbor se je nato 13. julija seznanil z odstopom Bešiča Loredana, ki mu je s tem prenehala ministrska funkcija, Golob pa je začasno prevzel vodenje zdravstvenega resorja.

DZ je v nadaljevanju današnje seje prešel na obravnavo predloga rebalansa državnega proračuna za letos.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in X

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!