Minister, ki mu Golob ni več zaupal, se vrača na politični parket

Slovenija 15. Feb 202414:47 2 komentarja
Uroš Brežan
Luka Dakskobler /BOBO

Poslanski mandat nove ministrice za kmetijstvo Mateje Čalušić bo prevzel nekdanji minister za naravne vire in prostor Uroš Brežan.

Lansko jesen je bila z vrha kmetijskega resorja razrešena ministrica Irena Šinko. V prvih tednih januarja so poslanci za ministrico za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano potrdili njeno naslednico Matejo Čalušić.

Z imenovanjem za kmetijsko ministrico ji je prenehal veljati poslanski mandat. V skladu z zakonom o volitvah v državni zbor mesto poslanca v takem primeru pripada naslednjemu z iste liste kandidatov, ki je prejel največ glasov volilcev.

Če v volilni enoti Postojna z liste kandidatov Gibanja Svoboda ne bi bila izvoljena Mateja Čalušić, bi bil izvoljen Danijel Bešič Loredan. Slednji se ni odzval na obvestilo o pravici opravljanja funkcije nadomestnega poslanca, zato se ta pravica prenese na naslednjega kandidata. To je Uroš Brežan, ki je v volilnem okraju Tolmin prejel 3.730 oziroma približno 33 odstotkov glasov, so sporočili z Državne volilne komisije (DVK).

Brežan, ki je do nedavnega opravljal funkcijo ministra za naravne vire in prostor, je poslanski mandat tudi sprejel.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje