Brežan: Premier si na mojem mestu želi nekoga, ki bo bolj kompatibilen z njim

Slovenija 05. Okt 202310:14 > 10:46 5 komentarjev

Potem ko se je premier Robert Golob odločil za menjave v vladni ekipi, je minister za naravne vire Uroš Brežan, ki se poslavlja od funkcije, pojasnil razloge in okoliščine svojega odstopa. Povedal je, da ga je Golob "obvestil, da se njuni poti razhajata".

Minister za naravne vire in prostor Uroš Brežan je pojasnil okoliščine odstopa. Kot je razumeti, je bil predsednik vlade nezadovoljen predvsem z Brežanovim ukrepanjem po poplavah. Brežan ni odgovarjal na novinarska vprašanja. Njegovo izjavo si lahko ogledate v videu na vrhu članka.

Premier Robert Golob je včeraj koalicijske partnerje obvestil o menjavah v vladni ekipi in nato v državni zbor poslal predlog za razrešitev kmetijske ministrice Irene Šinko in odstopno izjavo ministra za naravne vire Uroša Brežana. Kmetijsko ministrstvo bo začasno prevzel minister za obrambo Marjan Šarec, ministrstvo za naravne vire pa infrastrukturna ministrica Alenka Bratušek.

“Predsednik vlade me je v ponedeljek povabil na pogovor in mi povedal, da se najini poti razhajata,” je dejal Uroš Brežan. Ministrsko mesto bo po njegovih besedah prevzel nekdo, ki bo bolj kompatibilen s premierjevimi  pogledi, kar Brežan razume in spoštuje, zato je premierju včeraj poslal odstopno izjavo. “To obžalujem, saj bi prav zdaj v času priprave zakona o obnovi morali vladni resorji sodelovati, še bolj pa na terenu skupaj iskati rešitve na prizadetih območjih,” je povedal odhajajoči minister.

Poudaril je, da je s svojo ekipo na tem področju storil vse, kar je bilo mogoče. “Zadovoljen sem tudi, da smo v zadnjem času okrepili tako ekipo na ministrstvu kot tudi direkcijo za vode za zahtevno delo, ki nas čaka v prihodnje. Zagotovili smo dodaten kader za odpravo posledic naravnih nesreč. V na vladi sprejetih proračunih za leti 2024 in 2025 so zagotovljena dodatna sredstva za urejanje vodotokov, ki mora poleg izvedbe protipoplavnih ukrepov ostati prioriteta ministrstva in ključen del prilagajanja podnebnim spremembam,” je dejal Brežan.

Dodal je, da so dali v njegovem mandatu na ministrstvu večji pomen varstvu narave, saj so področju namenili poseben direktorat. “Žal mi je, da v prihodnje ne bom več vodil te dobre ekipe,” je poudaril.

Brežana skrbi področje urejanja prostora, saj tudi v kontekstu popoplavne obnove ponuja dve skrajni možnosti. “Na eni strani dolgoročne rešitve, ki so strokovno utemeljene in družbeno sprejemljive, na drugi strani hitre, všečne rešitve, pogosto koristne posamičnim interesom, dolgoročno pa družbi in posameznikom prinašajo več škode kot koristi. To je tudi lekcija, ki nam jo je narava dala zadnje poletje,” je poudaril Brežan in dodal, da je zato pred odločevalci velika odgovornost, ki daleč presega le neposredno prizadete v poplavah. “Gre za širok družbeni konsenz o prostoru in naši prihodnosti, ki ga lahko dosežemo le skupaj s stroko, angažirano civilno družbo in lokalnimi skupnostmi. Rešitve pa morajo biti v najširšem javnem interesu,” je zaključil in se zahvalil vsem, s katerimi je sodeloval.

Golob nezadovoljen z odzivom Brežana po poplavah

Premier je za STA povedal, da se je z obema pogovoril, a Šinko ne želi odstopiti sama. Drugače pa je bilo z ministrom Brežanom. “Razložil sem mu, od kod izvira moja izguba zaupanja v njegovo delo, minister Brežan je to sprejel in sam podal odstop. Tako da je s tem zame zgodba zaključena,” je dejal Golob.

Kot je pojasnil, je bilo po avgustovski ujmi treba reorganizirati delo na marsikaterem ministrstvu, na ministrstvu za naravne vire in prostor pa to ni steklo dovolj hitro. “Zato je to ministrstvo postalo ozko grlo, ministrstvo ni bilo dovolj odzivno, številne pripombe so prihajale tudi z drugih resorjev,” je pojasnil Golob. Na pomisleke, da bi menjava ministra lahko vsaj začasno celo zavrla postopke obnove, pa je Golob dejal, da je prepričan, da bo s tem, ko bo vodenje resorja začasno prevzela ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek, koordinacija ekip na terenu, ki se ukvarjajo z obnovo tako vodne kot cestne in druge infrastrukture, boljša.

Ob tem je dejal, da Brežanu ne očita počasnosti intervencijskih ukrepov po poplavah, “ampak je problem predvsem v tem, kako so se organizacijsko vzpostavili, da bi lahko bili hitri in učinkoviti pri sproščanju sredstev za poplačilo del in bi lahko, če se nič ne bi spremenilo, to pripeljalo na primer do likvidnostnih težav, o katerih govorijo župani. Intervencijska dela so sicer potekala brez zastojev,” je ocenil premier. Pričakuje, da se bo število ekip na terenu, tudi pri urejanju vodotokov, povečalo, njihova koordinacija pa bo boljša.

škofja loka poplave
Sanacija po poplavah v Škofji Loki (foto: Slovenska vojska/Twitter)

Tudi informacija, da bo ministrstvo začasno prevzela Bratušek, je že romala v DZ, je dejal Golob. Njeno izbiro pa je pojasnil s tem, da je iskal izkušenega ministra, ki lahko hitro zagrabi to področje, obenem pa sta oba resorja zelo tesno povezana.

Na vprašanje, ali obžaluje, da so z zakonom o vladi to področje razbili v dve ministrstvi, pa je Golob priznal, da je bila vlada organizirana tako, da bi lahko čim bolj izkoristila razvojne potenciale, ne pa toliko za krizne razmere, kjer je seveda boljše imeti manj razvejano strukturo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje