Namesto promocije črna pika: na posebni lokaciji odigrali le tri igre

Slovenija 12. Sep 202319:56 11 komentarjev
Tenis Trg republike
Jan Gregorc/N1

V ponedeljek se je v Ljubljani začel ženski teniški turnir, osrednje dogajanje in glavna atrakcija pa bi morala za en teden postati Arena Mime Jaušovec na Trgu republike. Sončno vreme je napovedovalo idiličen začetek največjega teniškega turnirja pri nas, a za zdaj so bile na osrednjem igrišču odigrane le tri igre, Arena Mime Jaušovec ostaja zaprta, tribune pa prazne.

Izbira in želje krovne organizacije Tenis Slovenija, da po vzoru odbojke in ulične košarke postavi igrišče v središču mesta, se za zdaj niso začele po željah prirediteljev.

Na igrišču na Trgu republike, pred parlamentom, so bile za zdaj odigrane le tri igre, saj je bil dvoboj med prvo nosilko Anno Karolino Schmiedlovo in Nigino Adbuarimovo po posvetu z glavnim sodnikom, organizatorji in nadzornico WTA (žensko teniško združenje) prekinjen zaradi premehkega igrišča. Kot je poročal Sportklub, je podlaga v ponedeljek ob močnem drsenju popustila, zato so nastajale luknje.

Igrišče na Trgu republike zaprto še drugi dan

Vse predvidene dvoboje v Areni Mime Jaušovec so preselili v Tivoli, kjer poteka 80 odstotkov celotnega turnirja. Dvoboji se na Trgu republike ne igrajo niti danes, direktor turnirja Gregor Krušič pa upa, da se bodo igralke v središče mesta vrnile v sredo. Igrišče je za zdaj zaprto, tribune pa samevajo.

Ljubljanski župan Zoran Janković je na redni novinarski konferenci na vprašanje N1, kako komentira težave organizatorja turnirja, odvrnil, da bo tudi prihodnje leto podprl idejo, če bodo organizatorji znova prišli k njemu.

“Gre za promocijo mesta in gre za prazen prostor, ki nobenega ne moti. Mesto je prostor oddalo brezplačno, vse ostale stroške pa nosi organizator,” je odvrnil Janković. Pred enim tednom je dejal, da bo podprl vsak dogodek, “ki na eni strani nudi zadovoljstvo Ljubljančanom in vsem obiskovalcem ter brezplačno promocijo svetu”.

Težave s podlago na osrednjem igrišču ljubljanskega turnirja po Krušičevih besedah tičijo v prekratkem roku za pripravo. Dodal je, da trenutno urejajo vse in si prizadevajo, da bi se čim prej vrnili v središče prestolnice. Kdaj bodo igralke znova stopile na osrednje igrišče, uradno ni znano.

ZVKS v parku Zvezda prižgal rdečo luč

Težave z osrednjim igriščem v centru Ljubljane so se začele že z izbiro prizorišča. Po prvotnem načrtu so organizatorji, ki so turnir po zapletih v Portorožu preselili v Ljubljano, izbrali Kongresni trg, nato pa so na pobudo ljubljanskega župana Zorana Jankovića želeli turnir organizirati na Kongresnem trgu, vendar so naleteli na težavo – premalo prostora za postavitev igrišča sever – jug.

Namesto igrišča pred filharmonijo so želeli dogajanje preseliti le za nekaj metrov in postaviti igrišče in montažne tribune za tisoč obiskovalcev na sredino parka Zvezda, kar je naletelo na buren odziv strokovne javnosti in ljudi. Občina je sicer prižgala zeleno luč, vendar je njihovo prošnjo zavrnil Zavod za varstvo kulturne dediščine (ZVKS), saj je Kongresni trg s parkom Zvezda spomenik državnega pomena, ob tem pa je skupaj s parkom Zvezda vpisan tudi na Unescov seznam svetovne kulturne dediščine, za katerega veljajo zelo strogi kriteriji, kakšni posegi in vsebine sodijo na takšne lokacije.

Odločitev ZVKS je bila znana 31. avgusta, ko je organizatorjem že močno tekla voda v grlo, saj bi morali igrišče po Krušičevi napovedi začeti postavljati že 26. avgusta. A organizator še dva dni predtem, 24. avgusta, niti ni oddal vloge za postavitev igrišča v parku Zvezda. Janković je danes dejal, da so v dogovorih med občino in Tenisom Slovenije jasno povedali, da kljub zeleni občinski luči potrebujejo odobritev ZVKS.

“Seveda. Ne le povedano, tudi napisano je bilo. Občina je dovolila postavitev, kot jo bo tudi v prihodnje na takšnih lokacijah vsem največjim športnim prireditvam. Vsa ostala dovoljenja pa morajo organizatorji pridobiti sami. Tako na upravni enoti kot pri ZVKS,” je dejal ljubljanski župan.

Tenis Trg republike
Jan Gregorc/N1

Jutri načrtujejo dva dvoboja

Organizatorji so v sredinem urniku predvideli dve tekmi na osrednjem igrišču na Trgu republike, kar očitno pomeni, da je podlaga prestala test. Oba dvoboja sta napovedana popoldan.

Ker je že bilo objavljeno, je občina odobrila tudi Trg republike

Pri končni odločitvi o selitvi na Trg republike sta nato organizatorjem pomagala tako ZVKS kot občina. ZVKS je sodelovala z organizatorjem pri iskanju ustreznejše lokacije, “seveda z upoštevanjem časovnih omejitev, ki so posledica pozne oddaje vloge za izdajo kulturnovarstvenega soglasja”, so pojasnili za Dnevnik. Občina pa je nato prikimala igrišču na Trgu republike, čeprav so se pred desetimi leti odločili, da bodo pred parlamentom le še državni dogodki.

“Ker je že bilo javno objavljeno, da bo prvenstvo v središču Ljubljane, smo odobrili novo lokacijo na Trgu republike. Sicer imamo zadosti igrišč, da bi bil turnir v Tivoliju ali na Svobodi, vendar je bila tokrat naša odločitev takšna, da podamo soglasje za brezplačno uporabo Trga republike,” je pred enim tednom dejal Janković.

Igrišče so na Trgu republike nato začeli postavljati 1. septembra, vendar za zdaj ni dovolj utrjeno za igranje.

Krušič: S tem ni nikakršne izgube ali negativnega stanja

V ponedeljek so bili na Trgu republike predvideni štirje dvoboji, najcenejša vstopnica pa za en dan stane deset evrov. Krušič je poudaril, da zaradi tega dodatnih stroškov ne bo. “Gre samo za to, da želimo dogodek izvesti tudi na osrednjem igrišču. Če se to dan ali dva ne zgodi, ne izgubljamo ničesar. Tekme v drugi polovici so tiste, ki so bolje obiskane, pomembnejše, bolj gledane. S tem ni nikakršne izgube ali negativnega stanja.”

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje