Zakaj tenisa v parku Zvezda ne bo? Janković za provokacijo pokazal stare slike

Slovenija 05. Sep 202319:37 11 komentarjev
Teniško igrišče na Trgu republike.
Teniško igrišče na Trgu republike. (Foto: N1)

Ljubljanski župan Zoran Janković je razložil, kako je potekalo dogovarjanje med teniško zvezo in občino o postavitvi igrišča v središču mesta ter kje se je zapletlo, da tenisa v parku Zvezda sedaj ne bo. Izjemo na Trgu republike bodo dovolili, ker so že napovedovali, da bo turnir v centru mesta.

Kmalu se bo v Ljubljani začel ženski teniški turnir. Največ pozornosti je poželo osrednje igrišče in želja teniške zveze, da ga postavi v samem središču mesta.

S to idejo so prišli do ljubljanskega župana Zorana Jankovića, ki jim je prižgal zeleno luč.

Prvič se je zapletlo pri dolžini Kongresnega trga, ki je prekratek za teniško igrišče, zato so želeli montažne tribune in igrišče postaviti kar na sredino parka Zvezde.

“Pred tem smo na tej lokaciji že organizirali športne dogodke, ki so imeli veliko občinstva (odbojka, košarka, plezanje),” je Jankovič spomnil na prejšnje športne dogodke na trgu pred filharmonijo.

Tudi za park Zvezda je občina prižgala zeleno luč, a dodala, da morajo pridobiti še pozitivno mnenje Zavoda za varstvo kulturne dediščine. Ta nato ni izdal dovoljenja za začasno igrišče med 11. in 17 septembrom, za končno prizorišče pa so na koncu izbrali Trg republike.

Janković pokazal stare fotografije zaparkiranega Kongresnega trga

“Računalniška projekcija, ki je bila narejena, se ni dotikala dreves. Če koga moti, da bi morali Ljubljančani deset dni hoditi okoli parka, ne vem, ali bi se jim opravičeval,” je rdečo luč zavoda pospremil Janković.

Na tiskovni konferenci je pokazal fotografije, kako je bil videti Kongresni trg, preden so ga zaprli za promet.

“112 parkirnih mest je bilo na trgu pred Filharmonijo. Kdor me bo poskušal prepričati, da je bilo pred 17 leti bolje, bom rekel, da ne živi v istem mestu,” je dejal Janković.

Osrednje igrišče zdaj že postavljajo na največjem trgu v Ljubljani. Ljubljanski župan je pojasnil, da sicer na Trgu republike niso več načrtovali športnih prireditev, a so tokrat naredili izjemo.

Filhamornija
Pogled na Kongresni trg, preden so ga zaprli za promet. Foto: Mavrič Pvk/Delo

“Ker je že bilo javno objavljeno, da bo prvenstvo v središču Ljubljane, smo odobrili novo lokacijo na Trgu republike. Sicer imamo zadosti igrišč, da bi bil turnir v Tivoliju ali na Svobodi, vendar je bila tokrat naša odločitev takšna, da podamo soglasje za brezplačno uporabo Trga republike,” je dodal ljubljanski župan. Spomnil je še, da so sicer po tem, ko so pred desetimi leti na Trgu republike organizirali hokej, odločili, da športnih dogodkov ne bo več na tem mestu, ampak bodo zelo luč prižigali le za državne dogodke. Teniški turnir bo ob tem potekal tudi v Tivoliju.

“Vsak dogodek, ki na eni strani nudi zadovoljstvo Ljubljančanom in vsem obiskovalcem ter brezplačno promocijo svetu, bom absolutno podprl,” je še dodal.

Teniško igrišče na Trgu republike. Teniško igrišče na Trgu republike.
Teniško igrišče na Trgu republike. (Foto: N1)
Teniško igrišče na Trgu republike. Teniško igrišče na Trgu republike.
Teniško igrišče na Trgu republike. (Foto: N1)
Teniško igrišče na Trgu republike. Teniško igrišče na Trgu republike.
Teniško igrišče na Trgu republike. (Foto: N1)

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in X

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje