Napadalec na Niko Kovač pogojno obsojen na pet mesecev zapora

Slovenija 10. Feb 202313:34 > 14:56 18 komentarjev
Moški
Nova24

Moški, ki je direktorico Inštituta 8. marec Niko Kovač oktobra lani napadel v središču Ljubljane, je pogojno obsojen na pet mesecev zaporne kazni. Tožilstvo še nima podatkov o morebitno vloženem ugovoru na kaznovalni nalog ali o pravnomočnosti sodbe.

Napadalec, ki je konec oktobra lani v središču Ljubljane napadel direktorico Inštituta 8. marec Niko Kovač, je pogojno obsojen na pet mesecev zaporne kazni.

Kot so nam povedali na Okrožnem državnem tožilstvu v Ljubljani, so konec novembra lani zoper napadalca na Okrajno sodišče v Ljubljani vložili obtožni predlog s kaznovalnim nalogom zaradi kaznivega dejanja lahke telesne poškodbe. “Sodišče je predlogu za izdajo kaznovalnega naloga tožilstva ugodilo in 19. decembra izdalo sodbo, v kateri je obdolženega spoznalo za krivega kaznivega dejanja po obtožnem predlogu in mu izreklo pogojno obsodbo, v kateri mu je določilo kazen petih mesecev zapora s preizkusno dobo enega leta,” so zapisali. Podatkov o morebitno vloženem ugovoru na kaznovalni nalog ali o pravnomočnosti sodbe na tožilstvu še niso prejeli.

Nika Kovač je v odzivu za N1 poudarila, da je o odločitvi sodišča izvedela od nas in da še ni jasno, ali je bil storilec pravnomočno obsojen in so torej postopki končani ali ne. To bodo s pomočjo odvetnice poskušali izvedeti v ponedeljek.

“Na osebni ravni je bila ta izkušnja zame lekcija o tem, kaj se dogaja žrtvam nasilja. Okolica dvomi, da se je napad zgodil. V mojem primeru so ta dvom sejali predstavniki nekdanje oblasti, recimo bivši predsednik vlade Janez Janša, na Novi24TV je bil objavljen članek, da sem sama kriva …” je dejala. Kovač je še povedala, da je ob dogajanju občutila tesnobo in ni vedela, kaj naj naredi za lastno varnostno.

nika kovač
Borut Živulović /Bobo

“Doživela sem, da institucije ne delujejo,” je dodala. Kot primer je izpostavila objavo fotografije napadalca, ki se je naprej pojavila v mediju blizu SDS Novi24TV in to še preden je bila sama deležna kakšne obravnave. Dejstvo, da je za obsodbo storilca izvedela od N1, pa po njenem kaže na upravičenost opozoril nevladnih organizacij, da žrtve v bistvu ne vedo, kaj se dogaja na sodiščih in kako lahko poskrbijo za lastno zaščito.

“Za mene osebno je bila to neprijetna izkušnja, ki je ne privoščim nikomur. Za Inštitut 8. marec pa je to motivacija, da bo še naprej delal v smeri sistemskih sprememb na področju nasilja,” je posledice napada opisala Nika Kovač.

Kaj se je dogajalo oktobra lani?

Moški je Niko Kovač fizično in verbalno napadel na Bavarskem dvoru, v središču Ljubljane. “Moški se je z vso silo zaletel v Niko. Začel je kričati in groziti. Videlo se je, da ve, kdo je Nika, da ve vse o njenem življenju. S smrtjo je grozil psu,” je napad opisala članica Inštituta 8. marec Maja Koražija, ki je bila v tistem trenutku zraven. Nika Kovač je po napadu poiskala zdravniško pomoč na ljubljanski urgenci.

Po napadu so številni Niki Kovač poslali sporočila s podporo, pojavljali pa so se tudi dvomi o resničnosti njenih navedb; nestrpna sporočila so prihajala zlasti od podpornikov SDS. O resničnosti dogodkov je s poobjavo tvita drugega uporabnika sprva podvomil tudi prvak stranke SDS Janez Janša.

Le nekaj dni kasneje je o napadu poročal tudi poslanec Branko Grims. Dejal je, da ga je napadalec sredi stopnic pred poslopjem parlamenta silovito porinil. V napadu pa je Grims prepoznal celo poskus umora.

A je policija ugotovila, da pri napadu na Grimsa ni bilo fizičnega kontakta, zato so policisti preiskavo suma storitve kaznivega dejanja zaključili. Kot so nam danes povedali na Policijski upravi (PU) Ljubljana, pa še vedno iščejo neznano osebo, ki so jo posnele nadzorne kamere. “Dejanje vsebuje elemente prekrška in policija v navedeni zadevi vodi prekrškovni postopek,” so še zapisali.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje