Grožnje poslancem s poskusom vplivanja na njihove odločitve

Slovenija 13. Jul 202109:33 > 14:17 4 komentarji

Policisti ljubljanske policijske uprave so primere groženj in napadov na več poslancev državnega zbora predali kriminalistični policiji. Trenutno obravnavajo štiri kazniva dejanja grožnje in dva prekrška zoper javni red in mir.

Generalni direktor policije Anton Olaj je sporočil, da je primere ponižujočih ravnanj in groženj nekaterim poslancem prevzela kriminalistična policija. Policija je zaradi porasta tovrstnih napadov okrepila varovanje okolice državnega zbora in njihovih zaposlenih.

Policijska uprava Ljubljana trenutno obravnava štiri kazniva dejanja grožnje zoper najvišje predstavnike oblasti, v večini gre za poslance, je povedal vodja oddelka za organizirano kriminaliteto Stojan Belšak. Poleg tega obravnavajo tudi dva prekrška zoper javni red in mir.

Vse grožnje niso bile izrečene neposredno. Nekatere so prišle po elektronski pošti, nekatere pisno, zato je v teh primerih potrebna dodatna preiskava za identifikacijo storilca, je povedal Belšak. Kazniva dejanja povezujejo z dogajanjem v zadnjem tednu, in sicer s sprejetjem zakona o nalezljivih boleznih in referendumom.

“Delovanje teh skupin lahko povežemo tudi s poskusom vplivanja na odločitve predstavnikov zakonodajne oblasti,” je dodal. “Policija seveda na vsak način poskuša zagotavljati javno izražanje mnenj vsem državljanom, a pri tem pozivamo vse, da to delajo na dostojen način in tako, da ne posegajo v pravice drugih.”

Večino storilcev jim ni uspelo identificirati na kraju dogodka, zato preiskava še poteka.

Policija je zaradi nedavnega dogajanja okrepila varovanje v okolici državnega zbora in drugih vladnih poslopjih. Na vprašanje, kako bodo še povečali varnost poslancev, pa Belšak zaradi varnostnih razlogov ni mogel odgovoriti.

Napadov na poslance več, kot jih je bilo sprva prijavljenih

Kot so sporočili z ljubljanske policijske uprave, so pristojni naknadno ugotovili, da je bilo takih dejanj zoper poslance več, kot jih je bilo na začetku naznanjenih in prijavljenih. “Številčnost kaže, da ni šlo za posamezne naključne izraze nezadovoljstva ljudi nad predstavniki zakonodajne oblasti,” so še sporočili s PU Ljubljana in dodali, da okoliščine kažejo, da so napadalci poskušali vplivati na delovanje poslancev in sprejemanje odločitev v DZ.

V tem in preteklem tednu so ljubljanski policisti obravnavali več primerov, v katerih so bili tarča napadov poslanci državnega zbora. Spomnimo, v petek je poslanec NSi Jožef Horvat na predsednika DZ Igorja Zorčiča in generalno sekretarko DZ Uršulo Zore Tavčar naslovil pismo, v katerem je zapisal, da je bil tarča napada pred DZ. V pismu je med drugim zapisal, da je bil 7. julija tarča napada, v katerem ga je neznanec pljunil v obraz, ga “brutalno zasramoval in mu grozil”. Olaj je takrat sporočil, da so že identificirali dva storilca in da bo zaradi kršitve zakona o javnem redu in miru izveden prekrškovni postopek.

Včeraj so v bližini DZ verbalno napadli tudi poslanca SDS Janeza Moškriča in mu grozili s smrtjo. Moškrič je grožnje že prijavil policiji. Predsednik DZ Zorčič je napade na poslance ostro obsodil in napovedal, da bi nekateri poslanci lahko vložili tudi kazenske ovadbe.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje