Poslanca Horvata napadli pred DZ, grozili so mu in ga pljunili

Slovenija 09. Jul 202120:02 > 21:12 3 komentarji
Jožef Horvat in Igor Zorčič
Žiga Živulovič jr./Bobo

Poslanec NSi Jožef Horvat je na predsednika državnega zbora Igorja Zorčiča in na generalno sekretarko DZ Uršulo Zore Tavčar naslovil pismo, v katerem je zapisal, da je bil tarča napada pred DZ. Generalni direktor policije Anton Olaj je zapisal, da so identificirali dva storilca in da bo zaradi kršitve zakona o javnem redu in miru izveden prekrškovni postopek.

Jožef Horvat, vodja poslancev NSi, je v pismu, ki ga je naslovil na predsednika Državnega zbora Igorja Zorčiča in ga je na Twitterju objavil Bojan Požar, zapisal, da je bil 7. julija tarča napada.

Ko je v sredo zapuščal državni zbor, je tam opazil navzočnost kar nekaj policistov. Opazil je tudi moškega, ki je “hodil po ulici, oviral promet, grozil in mahal z leseno palico”. Spomnimo, v sredo so poslanci v DZ glasovali o noveli zakona o nalezljivih boleznih.

“Nisem dobil nobenega opozorila, da naj poti ne nadaljujem. Z druge strani ceste so se oglasili protestniki z brutalnim zasramovanjem in grožnjami,” je v nadaljevanju zapisal. Zaradi ocene situacije svoje poti ni nadaljeval do službenega stanovanja, ampak je zavil v drugo smer.

Pri Maxi marketu so ga po njegovih besedah pričakali “zelo agresivni ljudje z druge strani ceste”, ki so nanj vpili in ga spraševali, kako je glasoval. “Moj edini odziv je bil, da ’tako kot vedno, po vesti’ in ’vsa moja glasovanja so vidna na spletnem portalu državnega zbora’,” je povedal Horvat, ki so ga agresivneži obkolili, mu grozili z besedami “boš že plačal” in pljuvali vanj.

“Ko sem dobil pljunek v obraz, sem se ustavil, agresivneži pa so mi končno sprostili pot,” je dodal.

Kot je na koncu še navedel Horvat, to ni bil edini napad na poslanca v tem tednu. Dejal je, da je o torkovem prerivanju nasilnih protestnikov s poslanci tik pred vhodom v poslopje DZ že obvestil generalno sekretarko.

“V izogib morebitnemu, a zelo verjetnemu ponavljanju napadov na poslance, zahtevam takojšnje ustrezno ukrepanje, da bomo lahko poslanci varno opravljali delo,” je zapisal na koncu pisma.

Generalni direktor policije Anton Olaj je na Twitterju sporočil, da sta bila identificirana dva storilca, zoper katera bo zaradi kršitve zakona o varstvu javnega reda in miru uveden prekrškovni postopek.

Zorčič pa je danes popoldne zaradi dogodka sklical posvet z vodji poslanskih skupin, na katerem se so po besedah Zorčiča poenotili, da je treba režim varovanja “v tem delu nekoliko spremeniti in izboljšati”. Za POP TV je povedal še: “Dogovorili smo se, da bomo v povezavi s temi vprašanji sodelovali s policijo.”

Horvat o tem, da je huje kot v času vojne

Horvat je za Večer pojasnil, da so protestniki v zadnjih dneh nadlegovali več poslancev: “Za nekatere primere sem slišal oziroma vedel že prej. Naši kolegici se je to zgodilo v torek zjutraj, meni se je to zgodilo v sredo, tako da je bilo tega kar nekaj. Ni pa se nikomur zgodilo nič takšnega, kot se je zgodilo meni, ki sem dobil pljunek v obraz.”

Jožef Horvat
Žiga Živulovič jr./BOBO

“Jaz absolutno spoštujem mirne in kulturne proteste, to pravico imamo zapisano v ustavi in v deklaraciji o temeljnih človekovih pravicah, ampak to, kar se zdaj dogaja, torej napadi vsepovprek ne glede na politično opcijo, tega se pa res ne spomnim v teh zadnjih 30 letih, nikoli nisem tega slišal. Govorim o popolnoma nesprejemljivem in nespodobnem obnašanju, poležavanju na zelenici pred parlamentom, posedanju na okenskih policah parlamenta in blokiranju vhoda v parlament,” je povedal Horvat.

“To je hujše kot v času vojne. Mi imamo za čas vojne ali izrednih razmer natančno definirano, kako naj državni zbor deluje. V takšnem primeru se lahko zgodi, da ne bomo mogli v tem času zasedati, ker nam bodo blokirali parlament,” je za Večer še dodal vodja poslancev NSi.

Nam je v odzivu Horvat dejal, da so se na popoldanskem posvetu vodij poslanskih skupin pri Zorčiču dogovorili, da zadevo komentira samo predsednik državnega zbora sam.

Odzivi politikov z obeh polov

Zmerljivk, groženj in tudi pljunkov je bilo deležnih več poslancev različnih strank, tako koalicijskih kot opozicijskih. Poslanka NSi Tadeja Šuštar je zapisala, da je nasilje pred vhodom v DZ doletelo tudi njo in da to “ostro obsoja in si želi varnosti za vse”.

Predsednik Državnega sveta Alojz Kovšca je na družbenem omrežju Twitter v odzivu na novico dodal še, da sta bila tarči nadlegovanja in pljuvanja tudi državna svetnika Branko Tomažič in Cvetko Zupančič.

Na napad na poslanca Horvata se je med drugim odzvala predsednica Socialnih demokratov (SD) Tanja Fajon, ki je na Twitterju zapisala: “Svoboda izražanja, govora in javnega nastopanja je zagotovljena v naši Ustavi. Ostro obsojam. Odgovorni smo za svoje besede in ravnanja. Vsi.”

Incident je obsodila tudi Ljudmila Novak, ki je kot poslanec Horvat iz vrst NSi. Predsednika DZ Zorčiča je pozvala, naj preveri vse možnosti za ustrezno varnost dela poslank in poslancev državnega zbora. “Vsakršna oblika nasilja je nedopustna,” je dodala.

Predsednik Nove Slovenije Matej Tonin pa je zapisal, da so “grožnje in nasilje nad poslanci zaradi zagovarjanja njihovih političnih stališč neposreden napad na demokracijo in ustavne vrednote te države”.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje