Napaka, ki jo mnogi starši naredijo, ko otrok joče

Slovenija 09. Sep 202305:44 0 komentarjev
Otrok, ki joče
PROFIMEDIA

Razvojna psihologinja dr. Ljubica Marjanovič Umek pojasnjuje, česa ni priporočljivo reči, ko otrok joče.

Še vedno veliko staršev otroku – predvsem fantom – med jokom prigovarja, naj ne jočejo. A kot pravi razvojna psihologinja dr. Ljubica Marjanovič Umek, otrok lahko joka, se smeje, lahko je jezen. “To jezo mu moramo takrat, ko se zgodi, pomagati zregulirati in jo preusmeriti,” dodaja.

“Lahko je jezen name, ker sem mu rekla, da ne sme gledati televizije. Pravico ima biti jezen. Če rad riše, mu lahko predlagam, naj me nariše, in verjetno me bo narisal grozno. Pomembno je, da ve, da ima kanale za izražanje čustev in da jih ne potlači. Da išče načine, kako socializirati svoja čustva. Pomoč odraslih pri tem se mi zdi ključnega pomena. Prav zaradi poznejših anksioznosti, depresij in podobnih težav je še kako pomembno, da mu pomagamo iskati te poti, najprej doživljanja, potem pa tudi izražanja. Da ve, da bo to v družini sprejeto,” še poudarja dr. Ljubica Marjanovič Umek.

Celoten intervju z dr. Ljubico Marjanovič Umek, razvojno psihologinjo, preberite v članku “Pretirano zaščitniška vloga staršev je nekaj najslabšega za otroka”.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in X

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!