Ena najpogostejših napak, ki jo delamo na telefonih

Digitalno 22. Feb 202409:44 1 komentar
zapiranje aplikacije, swip, iPhone
Foto: Zajem zaslona/YOUTUBE/Apple Explained

Veliko bolje je, da aplikacije, ki jih prenehate uporabljati, pustite odprte in jih ne "pometete" z ekrana ter tako na silo zaprete.

Zapiranje aplikacij na silo, ko jih prenehate uporabljati, škodi vašemu telefonu. To opozorilo uporabnikom iPhona že nekaj časa kroži po internetu in pri njih sproža mešane občutke, piše britanski The Sun.

Splošno razširjeno prepričanje je, da aplikacije na silo zaprete tako, da jih s prstom “pometete” z ekrana. To naj bi izboljšalo delovanje baterije in zmogljivost telefona, vendar je to popoln mit. Proizvajalec namreč v resnici priporoča, da odprte aplikacije na silo zaprete le v izjemnih okoliščinah, medtem ko zapiranje vseh aplikacij ne koristi bateriji.

O tem tečejo razprave na družbenih omrežjih. Na Redditu je bilo postavljeno vprašanje, ali zapiranje aplikacij poveča zmogljivost telefona, in v odgovorih so uporabniki to odločno zanikali, še posebej pa odsvetovali uporabnikom iPhona, čeprav so drugi opozorili, da enak nasvet velja tudi za uporabnike operacijskega sistema Android.

“Veliko ljudi napačno misli, da je ročno prisilno zapiranje aplikacij za iOS (operacijski sistem na iPhonih, op. a.) dobra stvar. Toda v resnici prisilno opuščanje aplikacij povzroči, da naprava dela težje in porabi več baterije, ko se te aplikacije uporabijo naslednjič,” je zapisal eden od uporabnikov in dodal, da “operacijski sistem upravlja aplikacije na veliko bolj učinkovit način, kot to lahko storite vi”.

Ko aplikacije ne uporabljate, njeno delovanje običajno preide v eno od več tako imenovanih “stanj v ozadju”. Ta so zasnovana tako, da ne porabljajo večjih količin energije, tako da se ohranita zmogljivost in življenjska doba baterije. Če pa aplikacije zaustavite na silo, se mora vaš iPhone bolj potruditi, da jih naslednjič znova v celoti zažene, pojasnjujejo uporabniki.

Tudi Apple je uporabnike pozval, naj aplikacije na silo zapirajo le, če se ne odzivajo ali se napačno obnašajo. “Če se aplikacija ne odziva ali se zdi zamrznjena, jo lahko zaprete in nato znova odprete,” pojasnjujejo pri proizvajalcu. “Aplikacijo lahko zaprete le, če se ne odziva,” dodajajo.

To pojasnjuje tudi spodnji videoposnetek.

Vendar vse kaže, da se bodo lastniki iPhonov (pa tudi drugih pametnih telefonov) verjetno težko znebili te navade, piše The Sun.

O tem pričajo tudi nekateri komentarji na družbenih omrežjih, kjer tečejo razprave o tej temi. “Ali vi, pošasti, vedno puščate odprte vse aplikacije?” sprašuje neki uporabnik na Redditu. Neka uporabnica je dodala, da njen mož preprosto ne prenese, da bi aplikacije, ko jih neha uporabljati, ostale odprte. “Ob živce ga spravlja, ko vidi, koliko aplikacij je odprtih, mene pa spravlja ob živce, ko jih zapre namesto mene,” je napisala.

Nekdo pa je dodal: “Vseeno mi je za prednosti in ne razmišljam o bateriji, samo ne prenesem vizualnega kaosa, ki ga povzroča kopica odprtih aplikacij.”

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje