Napoveduje se velika podražitev cigaret pri sosedih. Kaj pa pri nas?

Slovenija 30. Nov 202206:27 3 komentarji
Kajenje
PROFIMEDIA

V državah Evropske unije, kjer imajo nizke cene tobačnih izdelkov, napovedujejo velike podražitve. Evropska komisija želi dvigniti najnižjo stopnjo trošarin na tobačne izdelke, kar bi se najbolj poznalo pri končnih cenah cigaret na Hrvaškem, Slovaškem, Poljskem, Madžarskem in v Bolgariji. V Sloveniji je ministrstvo za finance podražitev za nekaj centov napovedalo za 1. december, vendar je predlog nato ustavilo. Podražitev je predvidena prihodnje leto.

Evropska unija namerava v okviru obdavčitve tobačne industrije podvojiti trošarine v državah članicah z nizkimi davki na tobačne izdelke, izhaja iz osnutka dokumenta Evropske komisije, poroča Financial Times.

Osnutek je del prizadevanj Bruslja za znižanje stopnje kajenja. Predlog predvideva zvišanje najnižje trošarine za cigarete z 1,8 evra na 3,6 evra za zavojček 20 cigaret. Nova najnižja meja bi se v končni ceni cigaret najbolj poznala v vzhodnoevropskih državah, kjer so prodajne cene za zavojček cigaret pod tremi evri.

Načrtovani dvig je del programa, s katerim želi Evropska unija doseči cilj iz evropskega načrta za boj proti raku, tj. ustvariti “generacijo brez tobaka”, ko naj bi do leta 2040 po tobaku posegalo manj kot pet odstotkov prebivalstva EU.

Na Hrvaškem bi se cene lahko dvignile za več kot en evro

Če bo predlog Evropske komisije sprejet, se bodo cigarete na Hrvaškem močno podražile. Trenutno se cene gibljejo med 16 (2,12 evra) in 37 kunami (4,9 evra) za zavojček, ob upoštevanju nove najnižje ravni trošarin na tobačne izdelke pa bi se maloprodajna cena pri naših južnih sosedih dvignila za 10 kun (1,32 evra).

Zvišanje trošarin na tobačne izdelke bo prihodke držav članic EU predvidoma povečalo za 9,3 milijarde evrov. Ocena učinka, ki je pricurljala v javnost, pravi, da bo imelo zvišanje minimalne trošarine “močan vpliv na potrošnike in gospodarske subjekte” v državah EU, kjer so bile cene cigaret nizke, vključno s Hrvaško, Bolgarijo, Slovaško, Poljsko in Madžarsko.

S predlogom se bodo morale strinjati vse države članice EU, preden bo sprejet. British American Tobacco, eden največjih proizvajalcev cigaret na svetu, je poudaril, da je to “začetek dolgega zakonodajnega procesa”.

Cigareti
Srdjan Živulović/BOBO

Napovedane spremembe v Sloveniji decembra še ne bo

Slovenije morebitni dvig najnižje stopnje trošarin ne bi tako prizadel kot omenjene države. Zadnjič so se cene tobačnih izdelkov pri nas spremenile 1. aprila. Takrat so se maloprodajne cene dvignile za 10 centov, cene za zavojček pa se gibljejo od 3,9 do 4,8 evra.

Novo spremembo cen je ministrstvo za finance načrtovalo za 1. december. Trošarina na cigarete bi se po predlogu, ki so ga pripravili na ministrstvu za finance, zvišala s 126 na 131 evrov za 1.000 cigaret. Ministrstvo je predlog pripravilo v začetku oktobra, vlada pa je nato v začetku novembra prekinila obravnavo predloga. S 1. decembrom se tako cene tobačnih izdelkov v Sloveniji še ne bodo spremenile, in kot so za N1 pojasnili na finančnem ministrstvu, prav tako ne letos.

“Letos ne načrtujemo dviga trošarin na tobačne izdelke, ta je predviden za prihodnje leto,” so še dejali. Zakaj so se odločili na ustavitev že pripravljenega predloga o dvigu trošarin, niso pojasnili.

Predlog je predvideval še zvišanje trošarin aprila in novembra prihodnje leto za cigare in cigarilose, drobno rezani tobak, drug tobak za kajenje, tobak za segrevanje in elektronske cigarete. Te trošarine so nespremenjene od lanskega novembra.

Trošarine na cigarete naj bi se nato dvakrat zvišale tudi v letu 2023, in sicer 1. aprila na 135 evrov ter 1. novembra na 139 evrov, je razvidno iz gradiva finančnega ministrstva, objavljenega na spletni strani eUprava.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje