Minister Maljevac ob obisku doma: Števila takšnih primerov nasilja ne beležimo

Slovenija 06. Sep 202312:50 > 20:31 15 komentarjev
Simon Maljevac
Denis Sadiković/N1

Po novici o dijakinji, ki se je v domu za starejše izživljala nad oskrbovancema, je omenjeni dom za starejše obiskal minister za solidarno prihodnost Simon Maljevac. Sestal se je z vodstvom in stanovalci, z direktorico doma pa sta podala izjavo za javnost.

V torek je bilo ministrstvo za solidarno prihodnost obveščeno o primeru nasilja v domu za starejše na Dolenjskem. Dijakinja, ki je v domu starejših delala prek študentske napotnice, se je izživljala nad dvema oskrbovancema. Nasilno vedenje je tudi posnela in objavila na enem od družbenih omrežij. Minister za solidarno prihodnost Simon Maljevac je ob teh dogodkih danes obiskal omenjeni dom starejših, kjer se je sestal z vodstvom in stanovalci.

Na incident so dom opozorila anonimna elektronska sporočila, ki so imela elemente izsiljevanja, je povedala direktorica doma. Na podlagi teh sporočil se je dom obrnil na policijo. Ko so se seznanili s posnetki, so najprej zaščitili žrtev, poteka pa tudi notranja revizija. Obveščeni so bili vsi pristojni organi. Stanovalcem, svojcem in zaposlenim bodo nudili vso podporo in pomoč, ki jo lahko nudijo. “Zavezujemo se, da bomo vsakršno škodljivo ravnanje sankcionirali. Do nasilja imamo ničelno toleranco,” je dejala. Kot dom živimo in dihamo s skupnostjo, trudimo se za kakovostno delo, da so stanovalci, svojci in zaposleni zadovoljni.

Minister je dogodek označil na nedopusten. Takoj ko so zanj izvedeli, so stopili v kontakt z zavodom. Dejal je, da ga veseli, da je direktorica ustrezno ukrepala. Danes se je minister sestal s stanovalci, vodstvom in zaposlenimi.

“Ta dogodek mora biti opomin, da je nasilje prisotno med nami,” je rekel. Za naslednji teden so sklicali širši kvorum organizacij in strokovnjakov, ki delujejo na tem področju. Z njimi bodo oblikovali ukrepe proti nasilju nad starejšimi. Ko govorimo o nasilju, je nadzor ena točka, je dodal. “Nasilje med starejšimi je v porastu, smo starajoča se družba. Vsak od nas si zasluži ustrezno oskrbo.”

“Ob takšni situaciji se sprašujemo, ali je vredno mentorirati dijake”

Direktorica je na novinarsko vprašanje odgovorila, da policija zadevo še preiskuje. S svojci so že stopili v stik. Vzpostavljen je bil notranji nadzor. Stanovalci so se sestali na zboru, popoldne se bodo še zaposleni. Tam bodo pregledali tudi etične kodekse. Tudi svojcem bodo danes poslali vabilo na sestanek.

V dom za starejše v okviru počitniške prakse prihajajo dijaki in študentje. “Mi smo ponosni na to, da smo učna praksa, da lahko prihajajo mladi in se učijo. Znani smo kot dober dom. To znanje želimo predajati prihodnjim generacijam. Ob takšnih situacijah pa se vprašamo, ali je to vredno. Madež pade na vse mentorje,” je rekla direktorica doma. Na vprašanje, ali je bila dijakinja učenka zdravstvene ustanove, je rekla, da več informacij trenutno ne bi želela dajati, saj preiskava še poteka.

Maljevac je dejal, da se vsa Evropa srečuje z mankom kadra. “Če ne bo ukrepov, se bo situacija še slabšala. 2030 bo manjkalo več tisoč zaposlenih,” je rekel. Dodal je, da so na ministrstvu sprejeli več ukrepov. Na vprašanje, ali so se podobni primeri nasilja nad starejšimi že dogajali, je minister odgovoril, da tega ne beležijo. “Ta primer nam mora služiti kot opomnik, da na področju nasilja delamo premalo,” je povedal. Na vprašanje, kako urediti področje, je minister odgovoril, da potrebujemo strokovno razpravo. Kakšni bodo ukrepi, pa prepušča forumu. Ukrepe bi želel predstaviti oktobra, v okviru meseca starejših.

Kakšni so pravzaprav pogoji za opravljanje študentskega dela? Direktorica je pojasnila, da vse, ki vstopajo v dom, seznanijo s procesi dela in dobijo mentorja. Ti lahko pridejo tudi iz šole. Če gre za študentsko delo, je mentor zagotovljen v domu. Če gre za dijaško delo, pa pridejo mentorji od drugod. Poudarila je, da mentor ne more biti prisoten ves čas.

Zdus: Več je treba vlagati v usposabljanja

Na primer izvajanja nasilja so se odzvali tudi v Zvezi društev upokojencev Slovenije (Zdus), kjer so izrazili zaskrbljenost nad dejanjem dijakinje in opozorili na pomembnost preseganja stereotipov o starejših, da so nemočni in zmedeni, s čimer jim lahko omogočimo dostojen in enakovreden položaj v družbi.

“Znova opozarjamo, da morajo odgovorne institucije vlagati v usposabljanje in izobraževanje vseh tistih poklicnih skupin, ki se srečujejo s starejšimi in z njimi delajo,” je opozorila predsednica Zdusa Zdenka Jan. Poudarila je pomembnost spoštljivega in občutljivega odnosa do starejših.

Pri nas po ocenah nasilje doživlja vsaj 60.000 starejših

Ob svetovnem dnevu boja proti nasilju nad starejšimi, ki ga obeležujemo junija, je več ustanov in društev opozorilo na ničelno toleranco do nasilja. Doma, v različnih ustanovah ali pa prek družbenega sistema nasilje namreč doživlja vsaj 60.000 starejših prebivalcev Slovenije.

V združenju Srebrna nit so poudarili, da je za razumevanje nasilja ključno vedeti, da ne gre le za klasične oblike, kot je fizično nasilje. Nasilje nad starejšimi zajema tudi posredne in prikrite oblike, ko starejšim ni omogočeno dostojno, kakovostno in varno življenje.

starejši
PROFIMEDIA

Delovna skupina za nenasilje v zdravstveni in babiški negi pri Zbornici zdravstvene in babiške nege je kot razlog, da je število nasilnih dejanj nad starejšimi vedno večje, navedla vedno več nestrpnosti v družbi, socialno oddaljenost, destruktivni individualizem in nepripravljenost za konstruktivno reševanje konfliktov. “Spremenile so se tako osebne, družinske kot družbene vrednote,” so opozorili. Posledice vsega tega pa so po njihovih besedah vidne v družinskih odnosih, v zdravstvenih in socialnovarstvenih zavodih.

“Pomembno je, da starejši o nasilju spregovorijo – bodisi v ambulanti osebnega zdravnika, ob obisku patronažne medicinske sestre ali kje drugje,” je ob svetovnem dnevu še pozvala vodja delovne skupine Irena Špela Cvetežar.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in X

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje