Nasilje v družini: psihologu šest let zapora, ženi učiteljici pogojna kazen

Črna kronika 05. Apr 202410:55 4 komentarji
nasilje v družini
Fotografija je simbolična (Foto; Profimedia)

62-letnemu Ljubljančanu in njegovi 49-letni ženi je sodišče izreklo obsodilno sodbo zaradi nasilja v družini, zanemarjanja mladoletne osebe in surovega ravnanja. Moški je bil obsojen na šest let in pet mesecev zaporne kazni, soobtožena pa na dveletno pogojno kazen. Zakonca, oba sta po poklicu pedagoga, sta več let pretepala in psihično maltretirala štiri otroke.

Ponovljeno sojenje 62-letnemu Ljubljančanu in njegovi 49-letni ženi zaradi nasilja v družini, zanemarjanja mladoletne osebe in surovega ravnanja se je v četrtek na ljubljanskem okrožnem sodišču zaključilo z obsodilno sodbo. Moški je bil obsojen na šest let in pet mesecev zaporne kazni, soobtožena pa na dveletno pogojno kazen. Ženski so določili tudi triletno varstveno nadzorstvo, obiskovati pa bo morala tudi psihološko svetovalnico, piše Dnevnik.

Gre za ponovljeno sojenje, novembra 2022 je bila obdolžencema izrečena skoraj identična sodba, po razveljavitvi decembra lani pa se je začelo ponovno sojenje. Po poročanju Dela sta bila pred senatom, ki mu predseduje druga sodnica, zdaj znova obsojena. “Kazen bi bila še hujša, če bi se tožilstvo na prvo sodbo pritožilo,” je ob tem pojasnila predsednica senata Urška Zorko.

Zakonca, oba sta po poklicu pedagoga, sta bila del razširjene ljubljanske družine. Ta je na zunaj ves čas delovala kot povsem idealna, a kar se je več let odvijalo za štirimi stenami, je govorilo o povsem drugi zgodbi, poroča Delo. Prva žena in štirje otroci 62-letnega moškega so bili namreč več let deležni udarcev, boksanja, lasanja in drugih oblik surovega nasilja, poniževanja, žaljivk in zmerljivk.

Hude posledice

Po poročanju Dela vseh pet oškodovancev še danes trpi zaradi posledic. Eden od otrok ima še vedno tako globoke travme, da bi mu z zaslišanjem na sodišču povzročali le še dodatno škodo.

Enega od otrok je oče pretepel, ker je navijal za nogometni klub Real Madrid, navaja Delo. V obdobju več let najmanj enkrat na teden ga je butal ob tla, brcal in z dlanjo tolkel po obrazu. Ob tem mu je govoril, da pri udarcih zelo pazi, da jih z njimi ne poškoduje tako, da bi lahko kdo drug zunaj družine to tudi opazil. Pogosto je otroke, dva sinova in dve hčerki, postavil v vrsto in naključno izbral tistega, za katerega je bil prepričan, da je kriv za takratni jok enega od mlajših otrok. Pretepel ga je, prijel za lase in ga vlekel okrog po tleh. Otrokom je prepovedal, da bi svojo mater klicali mama. Tako bi namreč lahko rekli le očetovi novi, 49-letni ženi, ki je bila zdaj tudi obsojena.

Eno od hčera je oče ponoči, ko je že spala, večkrat zvlekel za lase iz postelje in jo vlekel po sobi. Brcal jo je, z roko tolkel po celem telesu in jo z glavo butal ob pohištvo. Drugi hčeri je govoril, da se ne bi smela roditi oziroma da je napaka. Pogosto, ko je prišla iz šole, sta jo bodisi on bodisi njegova nova žena zapirala do večera in čez noč v zimski vrt ali v pralnico, brez hrane. 

Družino je spomladi 2013 doletela še smrt ene od hčera. V Ljubljani jo je zbil 35-letni voznik. Nasilni oče je po tem celo svoje otroke krivil za to, da je umrla.

Večletnega nasilja, tako fizičnega, psihičnega kot tudi ekonomskega, je bila deležna tudi mati štirih otrok. Od Ljubljančana je morala ob udarcih in lasanju poslušati, da je vampirska mama. Očital ji je, tako kot otrokom, da je v njem prebudila zmaja ter da jo je moral zato pretepsti, je še poročal časnik Delo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje