Naslednje leto bomo doma več kot letos

Slovenija 26. Dec 202311:44 2 komentarja
dela prosti dnevi 2023
Foto: PROFIMEDIA

Prazniki, ki so hkrati dela prosti dnevi, nam bodo prihodnje leto nekoliko bolj naklonjeni. Razporejeni so tako, da jih je kar dvanajst med tednom, le eden pa pade na konec tedna.

Prazniki, ki so dela prosti dnevi, bodo v letu 2024 za ljubitelje prostih dni zelo prijazno razporejeni. Tako bomo več doma kot leta 2023, ko je bilo dela prostih dni enajst.

Državni prazniki v Sloveniji so načeloma dela prosti dnevi, ne pa vsi. Dan Primoža Trubarja (8. junij), dan združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom (17. avgust), dan vrnitve Primorske k matični domovini (15. september), dan slovenskega športa (23. september), dan suverenosti (25. oktober) in dan Rudolfa Maistra (23. november) so namreč državni prazniki, a niso dela prosti dnevi.

Poleg državnih praznikov so dela prosti dnevi še nekateri drugi, na primer velikonočni ponedeljek. V letu 2024 je skupaj dvanajst dela prostih dni od trinajstih možnih. En praznik, ki bi bil sicer dela prost dan, pa pade na soboto. To je 27. april, dan upora proti okupatorju.

Kdaj bomo doma v letu 2024?

Na nedeljo v letu 2024 ne pade noben praznik, ki je tudi dela prost dan. Dan upora proti okupatorju, 27. april, bo v soboto. Vsi ostali prazniki, ki so dela prosti dnevi, pa bodo med tednom.

Praznovanje novega leta, 1. in 2. januar, bosta v ponedeljek in torek. Prešernov dan, 8. februar, bo v četrtek, velikonočni ponedeljek pa bo 1. aprila. Praznik dela, 1. in 2. maj, bomo praznovali na sredo in četrtek.

Dan državnosti, 25. junij, bo v torek. Marijino vnebovzetje, 15. avgust, in dan reformacije, 31. oktober, bosta prišla na četrtek. Dan spomina na mrtve, 1. november, bo v petek. Božič in dan samostojnosti in enotnosti, 25. in 26. december, bomo praznovali na sredo in četrtek.

Letos je bila bera le nekoliko slabša, saj sta na vikend padla dva praznika, ki bi sicer prinesla prosti dan.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje