Naslednji teden na sodišču tudi Janša in peterica, ki naj bi ogoljufala BBC

Slovenija 27. Nov 202210:43 11 komentarjev
Janez Janša
Borut Živulović/BOBO

Na sodiščih po državi bo naslednji teden kar nekaj odmevnih primerov. Na celjskem sodišču se bo zaradi domnevne razžalitve nekdanjega direktorja Slovenske tiskovne agencije Bojana Veselinoviča predvidoma izrekel predsednik SDS in nekdanji premier Janez Janša, v ločeni zadevi pa se bo v Ljubljani začela glavna obravnava v sojenju peterici, ki naj bi ogoljufala britanski BBC.

Na okrožnem sodišču v Celju bo prihodnji teden predvidoma predobravnavni narok v zadevi, v kateri nekdanji direktor Slovenske tiskovne agencije (STA) Bojan Veselinovič zaradi domnevne razžalitve kazensko preganja predsednika SDS in nekdanjega premierja Janeza Janšo.

Janša je namreč maja lani takratnega direktorja STA označil kot “sodelavca pri umoru novinarja”, ko je tvitu zapisal: “Neverjetno za EU v 21. stoletju, da sodelavec pri umoru novinarja še vedno vodi STA in zato mesečno pokasira 8500 evrov. Več kot predsednik republike.” Janšev zapis se nanaša na dogajanje leta 2009, ko je Veselinovič vročil izredno odpoved zaposlitve tedanjemu odgovornemu uredniku STA Borutu Mešku. Meško je pozneje umrl zaradi bolezni.

Veselinovič je očitke zanikal in napovedal, da bo proti Janši vložil civilno in zasebno kazensko tožbo zaradi posega v čast in dobro ime ter kaznivega dejanja žaljive obdolžitve. Dejal je še, da je bila Mešku odpoved vročena 3. novembra 2009. O hudi bolezni Meška pa da v času, ko je potekal postopek zaradi prenehanja delovnega razmerja pri delodajalcu, ni bil seznanjen.

O zadevi smo podrobno že pisali maja letos. Več preberite v prispevku Bojan Veselinovič toži Janeza Janšo, tudi o tem bodo odločali v Celju.

Sodili bodo tudi skupini, ki naj bi ogoljufala BBC

Na ljubljanskem okrožnem sodišču pa bodo predvidoma začeli z glavno obravnavo v sojenju Tanji Čop, Urošu Skopcu, Sandiju Mikulinu, Branku Pavloviču in Eriki Novak, ki naj bi bili vpleteni v goljufijo na račun britanske medijske korporacije BBC. Oškodovali naj bi jo za 336.000 evrov.

Po pisanju Dnevnika in Slovenskih novic naj bi leta 2019 zdaj še neznani storilci, povezani tudi s petimi slovenskimi državljani, poskrbeli za prevaro z elektronsko pošto. Na sedežu BBC v Londonu naj bi se namreč takrat z drugimi televizijskimi mrežami pogajali o plačilu in sklenitvi pogodb o televizijskih pravicah za prenos športnih dogodkov. Za sklenitev enega od poslov naj bi bilo treba na koncu postaji Channel 2 le še plačati 336.000 evrov.

BBC
PROFIMEDIA

Na tem mestu naj bi v zgodbo stopili slovenski državljani in še prej neznani storilci, ki naj bi izvedli posebno vrsto vdora v elektronsko komunikacijo med BBC in predstavniki Channel 2. Uslužbenca BBC naj bi nato zavedli z elektronsko pošto, ki se je v elektronskem naslovu v le enem znaku razlikovala od pravega uradnega iz Channel 2. Zraven so priložili račun s pripisanim bančnim računom slovenske banke, na katerega je bilo treba nakazati 336.000 evrov.

Denar naj bi na račun prejela Čop, potem ko naj bi jo na ulici, tako je povedala v preiskavi, ustavil neki fant in ji rekel, naj pokliče Skopca, ki ji bo povedal, kako lahko malo zasluži. Večji del denarja naj bi nakazala na Pavlovičev račun, del pa naj bi želela dvigniti, a ji to ni uspelo, saj so ji račun že zablokirali. Vsi vpleteni krivdo zanikajo.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje