Naslednji teden sestanek sodnikov, tožilcev in predstavnikov ministrstva

Slovenija 11. Feb 202410:41 0 komentarjev
sodišče, denar, plače
Foto: PROFIMEDIA

Z nezadovoljnimi sodniki in tožilci, ki zahtevajo uresničitev ustavne odločbe o sodniških plačah, se bodo v petek sestali predstavniki ministrstva za javno upravo. Ne glede na napoved pa bodo tožilci naslednji teden odločali o novi stavki, ki bi jo po napovedih predsednika društva državnih tožilcev Boštjana Valenčiča v primeru dogovora ovrgli.

Ministrstvo za javno upravo je za petek sklicalo sestanek s sodniki in državnimi tožilci o ureditvi njihovega plačnega položaja. Vlada in DZ namreč nista uresničila ustavne odločbe o sodniških plačah. Tožilci bodo po besedah predsednika društva državnih tožilcev Boštjana Valenčiča ne glede na sestanek predvidoma naslednji teden odločali o stavki.

Valenčič pričakuje, da bodo na sestanku s predstavniki ministrstva za javno upravo razrešili konflikt zaradi neuresničene ustavne odločbe o sodniških plačah, na katerih temelji tudi višina plač državnih tožilcev. Za STA je še pojasnil, da bodo tožilci ne glede na sestanek predvidoma naslednji teden odločali o novi stavki. “Če bomo dosegli dogovor z vlado, potem bomo seveda nehali stavkovne aktivnosti in druge ukrepe, ki jih izvajamo za uresničitev ustavne odločbe,” je poudaril Valenčič.

V Sodniškem društvu Slovenije se še niso odločili, ali se bodo sestanka z ministrstvom za javno upravo udeležili. To bodo po besedah predsednice društva Vesne Bergant Rakočević storili predvidoma v sredo na otvoritvi sodnega leta. Bergant Rakočević je za STA še zapisala, da sodniki zaradi neuresničene ustavne odločbe ne bodo omejevali dela sodišč, ampak bodo na druge načine opozarjali, da morata zakonodajna in izvršna oblast spoštovati ustavno odločbo, med drugim z mesečnim protestnim zborom na sodiščih.

Franc Props
Foto: Žiga Živulović jr./BOBO

Minister za javno upravo Franc Props bo na sestanku “zasledoval cilje čimprejšnje uresničitve odločbe ustavnega sodišča, ob upoštevanju javnofinančnega okvira in celostne ureditve plačnega sistema v javnem sektorju”, so za STA navedli na ministrstvu.

Predstavniki sodnikov in tožilcev so sicer v sredo že imeli ločen sestanek o ureditvi plačnega položaja in izvršitvi ustavne odločbe pri ministrici za pravosodje Dominiki Švarc Pipan. Sestanek s tožilci je bil po besedah dosedanje vodje stavkovnega odbora tožilcev Barbare Prevolšek Rajić zgolj informativne narave, sestanek s sodniki pa je po besedah člana Sodnega sveta Emila Zakonjška minil brez sklepov.

Ustavno sodišče je junija odločilo, da je ureditev plač sodnikov v neskladju z ustavnima načeloma sodniške neodvisnosti in delitve oblasti. Zakonodajalcu je naložilo, da neustavnost odpravi do 3. januarja, kar pa se ni zgodilo. Sodniki so zaradi neuresničitve ustavne odločbe izvedli dvotedenski opozorilni protest med 10. in 24. januarjem, ko so opravljali predvsem nujne zadeve. Tožilci pa so 31. januarja opozorilno stavkali, za tri ure so prekinili delo in s tem izrazili nasprotovanje vladi.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!