Državni vrh ogorčen. Premier in predsednica državnega zbora Ruparju zaprla vrata

Slovenija 04. Maj 202313:51 > 18:33
Pavel Rupar - protesti v Ljubljani
Luka Dakskobler / Bobo

Zavržne besede samooklicanega borca za pravice upokojencev Pavla Ruparja in njegov morbidni politični performans so obsodili predsednica države Nataša Pirc Musar, premier Robert Golob in predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič. Predsednika vlade in DZ sta tudi odpovedala načrtovane pogovore z Ruparjem.

V središču Ljubljane je v sredo potekal shod upokojencev, ki sta ga organizirala Glas upokojencev Slovenije in Inštitut 1. oktober, na čelu katerega je nekdanji poslanec SDS Pavel Rupar. Ta je v svojem govoru prestopil mejo dopustnega, kar je državni vrh že obsodil. Predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič in predsednik vlade Robert Golob pa sta se odločila, da načrtovane pogovore s predsednikom Inštituta 1. oktober prekličeta. 

Rupar je od predsednice republike Nataše Pirc Musar na Facebooku zahteval, da “odstrani” svojo svetovalko Biserko Marolt Meden. Kot razlog je navedel njeno soudeležbo pri pripravi predloga zakona o evtanaziji. “Takšno svetovalko bi si vzel Adolf Hitler v tretjem rajhu. Nacisti so pomagali duševno prizadetim in nato starejšim v prehitro smrt,” je na shodu dejal Rupar. Predsednica države je bila nad njegovimi besedami zgrožena. “Odločno obsojam pozive k ‘odstranitvi’ Biserke Marolt Meden in celo primerjave z nacističnimi metodami, kar je skregano z vsako logiko ter popolnoma neprimerno in do konca zavržno,” je izpostavila.

Predsednica državnega zbora Klakočar Zupančič pa je po današnjem uradnem preklicu sestanka z Ruparjem dejala, da je državni zbor sicer dom različnih mnenj, dokler je na njegovem čelu, pa “takšnim posameznikom in zlorabi svobode govora ne sme in ne bo dajal kakršnekoli vloge”. Ruparjev napad na Biserko Marolt Meden je označila kot grobo kršenje “osebnega dostojanstva ljudi, ki so se vse življenje borili za človekove pravice”.

Navedbe, da bi svetovalka, ki se bori za pravico do evtanazije, sodila k Adolfu Hitlerju, je Klakočar Zupančič ocenila kot “skrajno zavržne in neprimerne”. Po njenem mnenju ima Ruparjeva izjava znake kaznivega dejanja, vsekakor pa predstavlja hud prekršek. Takšnega govora ne smemo tolerirati, saj je nevaren in se lahko zelo hitro sprevrže v fizično nasilje, je dodala predsednica državnega zbora. Kot je pojasnila, svoboda govora ne pomeni, da lahko vsak govori, kar se mu zahoče, ampak se konča tam, kjer se začne svoboda drugega. “Gospod Pavel Rupar včeraj ni samo prestopil meje, ampak je še poglobil brezno, v katero smo že pred časom padli. In res je čas, da se poberemo iz tega brezna,” je še menila.

Ruparju je v bran stopil prvak SDS Janez Janša, ki je ostro obračunal s Klakočar Zupančič. “Gospa, ki po Afriki posvaja opice, bi doma zatirala svobodo govora in kazensko preganjala svoje sodržavljane. Državni zbor doslej še ni imel tako skrajne ‘woke’ osebe na svojem čelu,” je zapisal na Twitterju.

Urško Klakočar Zupančič je zmotil tudi “morbiden politični performans”, ki po njenem presega vse moralne in etične norme. Protestniki so namreč poleg nagačenih ujed pred državni zbor prinesli še mrtvega goloba. “Konec koncev gre tudi za dostojanstvo živali, s katerimi si delimo prostor,” je poudarila predsednica državnega zbora. In dodala, da so njena vrata ljudem, ki počnejo takšne stvari, zaprta. “Pa ne zaradi legitimnosti njihovih zahtev, ampak zaradi nelegitimnosti takšnih posameznikov.”

Oglasili so se tudi predsednik vlade in ministri. Poudarili so, da podpirajo javno in svobodno izražanje mnenj ter pravico do mirnih protestov, imajo pa ničelno toleranco do širjenja in spodbujanja sovražnega govora v družbi in ga najostreje obsojajo. “Politična propaganda, ki temelji na manipulaciji in zavajanju javnosti z uporabo neprimernih vizualnih elementov in sovražne retorike, je neprimerna in spodkopava demokratičen dialog v državi. Tovrstna praksa je za družbeno klimo škodljiva in nesprejemljiva, zato se vlada v dialog s takšnimi posamezniki in skupinami ne bo vključevala,” so premierjevo odločitev, da se z Ruparjem ne bo sestal, pojasnili na vladi.

Po navedbah Gibanja Svoboda je Pavel Rupar z včerajšnjimi nedostojnimi izjavami vnovič potrdil, da se namesto k argumentirani in konstruktivni razpravi, s katero je mogoče oblikovati rešitve za družbo, raje zateče k sovražnemu govoru, diskreditaciji in manipulaciji. “Ob njegovi napovedi ustanavljanja nove upokojenske stranke želimo poudariti, da slovenski politični prostor ne potrebuje dodatnih igralcev, ki bodo svoje politike in delovanje več kot očitno utemeljevali na sovražnosti in izključevanju,” so poudarili v Golobovi stranki.

Tudi Socialni demokrati so Ruparjeve besede “najostreje” obsodili. “Tovrstna praksa manipulacij, zavajanja in teptanja človeškega dostojanstva je neprimerna in izjemno slab zgled, ki bi ga morali različni akterji v politiki in civilni javnosti dajati družbi,” so zapisali in dodali, da je treba stremeti k strpnemu dialogu, medsebojnemu spoštovanju in ničelni toleranci do uporabe ter spodbujanju sovražnega govora. “Ker imajo tudi besede svoje posledice, ki premnogo krat odsevajo tudi v porastu nasilnih dejanj. Samo vključujoča družba bo lahko v spoštljivem socialnem dialogu iskala kompromise in rešitve za boljše življenje vseh, tudi upokojencev,” so zapisali in izrazili spoštovanje ter podporo Marolt Meden.

V Levici pa so Ruparja označili za “notoričnega seksista”, čigar vrnitev v javno življenje je žalitev za vse ženske v državi. “Da si Rupar dovoli primerjati delovanje Biserke Marolt Meden z delovanjem nacistov, ne pove ničesar o njej in popolnoma vse o njem,” so zapisali. Izpostavili so še, da nekdanjemu poslancu SDS Ruparju sedaj ne gre nič bolj za upokojence, kot mu je šlo, ko je Janševa stranka na oblasti izvrševala neoliberalne in antisocialne politike. Upokojencem zato v Levici sporočajo: “Pavel Rupar potrebuje vas, ampak vi za izražanje svojih legitimnih zahtev ne potrebujete njega.”

Ruparjeve besede so obsodili tudi v stranki DeSUS in ocenili, da je Rupar s svojim govorom prestopil vse meje človeškega dostojanstva in medsebojnega spoštovanja. Ob tem so izrazili upanje, da bo tokrat za izrečene besede prevzel moralno in kazensko odgovornost.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.